Logo
  • Nieuws
  • 28 augustus 2023

Een jaar betaald ouderschapsverlofregeling: ruim 120.000 ouders maken er gebruik van

Sinds augustus 2022 mogen ouders na de 6 weken geboorteverlof nog eens 9 weken verlof nemen met behoud van 70 procent salaris. In het eerste jaar van deze nieuwe regeling hebben 124.000 ouders daar gebruik van gemaakt zo meldt het Parool op basis van cijfers van het UWV.

Beeld Een jaar betaald ouderschapsverlofregeling: ruim 120.000 ouders maken er gebruik van

Voorheen hadden partners een week geboorteverlof. In 2020 kwamen daar 5 weken aanvullend geboorteverlof bij waarin 70 procent van het salaris wordt doorbetaald. Het betaald ouderschapsverlof (BOV) van 9 weken is 2 augustus vorig jaar ingesteld. 
Ouders hoeven deze periode niet aaneengesloten op te nemen. Je mag er bijvoorbeeld ook een dag in de week gebruik van maken.

Ouderschapsverlof

In totaal hebben ouders recht op 26 weken ouderschapsverlof, waarvan 9 weken betaald in het eerste levensjaar.

Betaald ouderschapsverlof

Volgens het UWV is het aantal aanvragen voor de BOV 15 procent lager dan verwacht. De hoogte van de totale uitkering had men wel zo ingeschat. Dat zou erop kunnen duiden dat vooral ouders met goedbetaalde banen er gebruik van maken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.