Logo
  • Nieuws
  • 19 januari 2021
  • Bron: Trouw

CBS: trend naar meer vaste banen

Tot 2017 liep het percentage flexwerkers op. De laatste twee jaar is echter sprake van een lichte daling. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS sluit niet uit dat de trend naar meer vaste betrekkingen na de coronacrisis doorzet zo licht hij de cijfers van het CBS aan Trouw toe.

Beeld CBS: trend naar meer vaste banen

De stijgende lijn van flexibele contracten lijkt in 2017 de piek te hebben bereikt. Waar in 2003 ongeveer 22,1 procent van de werkenden een flexibele baan had, liep dit percentage op tot 35 procent in 2017. In 2019 is dit percentage licht gedaald naar 33,8 procent.

Niet alleen de goede economische jaren zorgen voor krapte op de arbeidsmarkt. Ook de toenemende vergrijzing speelt een – structurele – rol.

Nu met de economische crisis door corona is er veel onzekerheid over het behoud van banen. Maar Van Mulligen sluit niet uit dat daarna de trend van vaste contracten weer doorzet zo geeft de hoofdeconoom van het CBS aan Trouw aan.

Groei flexwerk

Zakaria Boufangacha, bestuurder bij vakbond FNV, verwacht echter het tegendeel. De vakbond verwacht na de crisis ‘een immense groei van flexwerk’.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.