Logo
  • Nieuws
  • 12 juli 2019

AWVN: focus op loonstijging vertraagt cao-vernieuwing

Aan de onderhandelingstafel ligt de focus op hoger loon. Vakcentrales zetten in alle cao-voorstellen prominent in op 5%, meestal gevolgd door het generatiepact zo bericht werkgeversorganisatie AWVN.

Beeld AWVN: focus op loonstijging vertraagt cao-vernieuwing

Door deze focus op 5% blijft het aantal cao-akkoorden achter. De uniforme looneis komt uiteindelijk uit op een beter bij het bedrijf of de bedrijfstak passende loonstijging aldus de werkgevers. De afspraken over vitaliteit van werknemer en organisatie stijgen, maar deze stijging blijft achter bij het tempo waarin de lonen stijgen. In juni komt de gemiddelde contractloonstijging boven de 3,0% uit.

Vernieuwende afspraken

Het kind van de rekening van al die aandacht voor de loonparagraaf, is de vitale werknemer in een vitale organisatie aldus de werkgevers. Vernieuwende afspraken over eigen regie van de werknemer (bijvoorbeeld PKB), langer doorwerken en flexibele organisaties blijven achter. Vakbonden willen afspraken maken over het generatiepact of andere vormen waarbij oudere werknemers minder uren hoeven te werken. Veel werkgevers daarentegen willen liever praten over de ombouw van ontziemaatregelen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.