Logo
  • Nieuws
  • 6 maart 2019
  • Bron: Hays

4 voorwaarden voor meer werkgeluk

Met een record aan openstaande vacatures is het werkgeluk van werknemers een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering geworden. Toch is het opvallend dat geluk op de werkvloer ondanks grote maatschappelijke veranderingen nog steeds grotendeels afhangt van dezelfde factoren als jaren geleden. Welke factoren dragen bij aan het binden van talent?

Beeld 4 voorwaarden voor meer werkgeluk

Flexibele uren en werkplekken, een leaseauto of een forse salarisverhoging; bedrijven schromen moderne verleidingstechnieken niet in de strijd om het juiste personeel. In een tijd waarin termen als innovatie en digitalisering de discussies in bestuurskamers domineren, lijkt het niet meer dan logisch dat organisaties ook op het vlak van recruitment zoeken naar het moderne werkgeluk van de werknemer. Het jubilerende recruitmentbureau Hays, dat al een halve eeuw midden in de wereld van werk staat, adviseert werkgevers om niet alleen na te denken over het binden van nieuw personeel, maar ook stil te staan bij de vraag hoe talent voor de organisatie behouden kan blijven. Voor werkgeluk zijn deze vier voorwaarden van groot belang voor medewerkers:

1. Zinvol werk kunnen doen

Vraag een werknemer naar zijn motivatie en de kans is groot dat hij of zij antwoordt met ‘zinvol werk’. Het heeft een positieve invloed op je gemoedstoestand als je naar je werk gaat met het idee dat je iets nuttigs doet. Dat betekent een goed gevoel onder je personeel, maar ook dat je het bedrijfsdoel omschrijft en uitdraagt: wat is de missie van het bedrijf? Wat wil je uitdragen? Waar wil je je voor inzetten?

2. Uitgedaagd blijven

Verveling is funest voor de motivatie en het werkgeluk van een werknemer, daarom is het belangrijk om uitdagingen te blijven zoeken. Zeker omdat ontevredenheid op het werk al snel zijn weerslag kan hebben op het privéleven. Een werknemer die uitgedaagd wordt, en dus niet snel verveeld raakt, blijft vaak langer bij hetzelfde bedrijf. “Een goede werkgever moet zorgen voor constante prikkels om iemand uit zijn comfortzone te halen. Het is overigens wel een wisselwerking: van een werknemer mag je verwachten dat hij het aangeeft als hij toe is aan iets nieuws, en niet simpelweg zit af te wachten," aldus Alistair Cox, CEO bij Hays. Een aanvullende opleiding of omscholing kan werknemers bijvoorbeeld een boost geven en is tevens zinvol in een tijd waarin het personeel continu moet leren om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologische ontwikkelingen.

3. Goed samenwerken

Een werknemer staat er misschien niet bij stil, maar hij brengt vaak meer tijd door met collega’s dan met familie en vrienden. Het is dus niet gek dat de keuze voor de mensen in de omgeving van de werknemer een enorme impact heeft op het werkgeluk. Daarbij zijn de relaties tussen mensen die van elkaar kunnen leren, het meest belangrijk op de werkvloer. Onderlinge banden op het werk kunnen zo hecht worden, dat het mensen zelfs ervan weerhoudt om weg te gaan. Teamuitjes hebben bijvoorbeeld een positieve invloed op het teamproces.

4. Erbij horen

Hoe langer iemand voor een bedrijf werkt, hoe groter de kans dat niet alleen zijn onderlinge band met collega’s groeit, maar ook die met het bedrijf. Hij voelt zich immers onderdeel van het geheel en is deels de oorzaak van het succes. Werknemers willen ook zien hoe het verder gaat. Het bedrijf wordt daarmee als het ware een tweede familie. Laat dat dan maar eens achter. Robert van Veggel, Managing Director bij Hays, voegt toe: “Werknemers die zich gewaardeerd voelen en trots zijn, praten enthousiast over een werkgever. Zij kijken uit naar de toekomst en de wijze waarop zij bij kunnen dragen aan het succes van het bedrijf.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.