Logo
  • Nieuws
  • 7 februari 2017
  • Bron: VNO-NCW

Steeds meer mensen met arbeidsbeperking aan het werk

Het aantal werkgevers dat mensen met een arbeidsbeperking een kans biedt, blijft stijgen. In het derde kwartaal van 2016 kwamen er in de marktsector bijna 2.000 reguliere banen voor deze doelgroep bij. Hoe waardevol deze werknemers zijn, laten bedrijven die al mensen met een arbeidsbeperking in dienst hebben zien op donderdag 16 februari, de landelijke Dag van de Duizend Voorbeelden.

Beeld Steeds meer mensen met arbeidsbeperking aan het werk

Inmiddels zijn 21.057 banen gecreëerd (waarvan 15.604 in het bedrijfsleven, stand 31-12-2015). Eind 2017 moet de teller op 23.000 staan, eind 2026 op 100.000. En de marktsector ligt op koers, blijkt uit de laatste Trendrapportage van het UWV: in het derde kwartaal van 2016 kwamen er een kleine 2.000 vaste banen bij. Als dank voor hun inzet krijgen de deelnemende ondernemers van initiatiefnemers VNO-NCW, MKB en LTO Nederland een presentje. Aart van der Gaag, commissaris Op naar de 100.000 banen: “We zijn blij dat de inspanningen van de werkgevers in de marktsector in de Trendrapportage zichtbaar zijn en dat zoveel mensen met een beperking kunnen bijdragen in het bedrijfsleven. Toch hebben we nog een flinke stap te maken voor we alle 100.000 banen gerealiseerd hebben. Het blijft dus belangrijk door te gaan op deze weg en nieuwe werkgevers te inspireren.”

Sociaal ondernemerschap

Op de Dag van de Duizend Voorbeelden delen bedrijven in alle 35 arbeidsmarktregio's hun ervaringen met sociaal ondernemen. Bedrijven die succesvol mensen met een arbeidsbeperking in dienst namen, enthousiasmeren andere ondernemers hun voorbeeld te volgen. Niet met een gelikt verhaal, maar met ervaringen uit de praktijk. En wat blijkt, mensen met een arbeidsbeperking zijn een waardevolle aanwinst in het bedrijf. Bijvoorbeeld doordat taken kunnen worden verdeeld, maar ook omdat het bedrijf een streepje voor heeft bij aanbestedingen. Bovendien tonen mensen met een arbeidsbeperking zich loyale werknemers. Dit gegeven is de basis geweest voor de Banenafspraak uit 2013, een initiatief van overheid, werkgevers- en werknemersorganisaties. Zij hebben de handen ineen geslagen en een doelstelling van 100.000 banen in de marktsector en 25.000 bij de overheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in 2026 geformuleerd.

Regionale evenementen

In vrijwel alle 35 arbeidsregio's in Nederland zijn op de Dag van de Duizend Voorbeelden evenementen, van rondleidingen en een bedrijfslunch tot workshops, tour langs werkgevers en een meet & greet. Ondernemers en belangstellenden met interesse in sociaal ondernemerschap zijn van harte uitgenodigd te komen kijken en luisteren naar het verhaal van bedrijven die een of meer medewerkers met een arbeidsbeperking in dienst hebben. Inspireren en motiveren is het doel, want goed voorbeeld doet goed volgen. De tientallen evenementen hebben een sterk regionaal karakter en worden in elke arbeidsregio anders ingevuld.
Meer informatie over de Dag van de Duizend Voorbeelden op 16 februari en een overzicht van de evenementen in de regio's, is te vinden op www.dagvande1000voorbeelden.nl

 

Producttips