
Van Pelt: “Een belangrijke voorwaarde voor effectieve preventie is beter inzicht in wie er werkt in de sector. En dat zijn in de zorg overwegend vrouwen.”
De zorg en welzijnssector is sterk gefeminiseerd: 84 procent van de werkenden is vrouw, tegenover 48 procent in de gehele economie. Ook is het personeelsbestand aan het vergrijzen: eind 2022 was 25 procent van de zorgmedewerkers 55 jaar of ouder – een forse stijging ten opzichte van 15 procent in 2010.
Juist deze groep kent het hoogste ziekteverzuim. Zo ligt het gemiddelde verzuimpercentage bij vrouwen van 55 jaar en ouder op 7 procent, tegenover 5,7 procent bij vrouwen in het algemeen en 6,1 procent bij mannen van 55-plus.
Doelgroepgerichte interventie heeft de meeste impact
“Diverse onderzoeken tonen aan dat interventies die zijn afgestemd op specifieke doelgroepen – zoals oudere vrouwelijke zorgmedewerkers – aanzienlijk effectiever zijn dan algemene maatregelen. Interventies op het gebied van leefstijl, werkdruk en mentaal welzijn hebben zichtbaar meer impact wanneer deze rekening houden met leeftijd, geslacht en werkomgeving.”
Werkgevers kunnen hun preventiebeleid versterken door actief gebruik te maken van het Preventief Medisch Onderzoek (PMO), zoals voorgeschreven in de Arbowet sinds 2017 aldus Van Pelt. “Een PMO biedt medewerkers inzicht in hun gezondheid en stimuleert hen om actie te ondernemen.”
Interventies vrouwelijke gezondheid
Daarnaast kunnen werkgevers gericht investeren in de gezondheid van vrouwelijke medewerkers. Denk hierbij aan:
- inzet van vrouwengezondheidsexpertise binnen de organisatie, zodat HR en management beter ondersteund worden in hun beleid;
- workshops over de invloed van hormonale schommelingen;
- extra begeleiding bij terugkeer na zwangerschapsverlof;
- koele rustruimtes ter verlichting van overgangsklachten.
Strategische keuze
Van Pelt: “Investeren in vrouwengezondheid is niet alleen een sociale verantwoordelijkheid, maar ook een strategische keuze. Gezonde medewerkers zijn duurzaam inzetbaar, verzuimen minder en leveren betere prestaties. Bovendien draagt een inclusief en gendersensitief gezondheidsbeleid bij aan een sterk werkgeversimago – essentieel in een sector waar het behouden en aantrekken van personeel cruciaal is.”