Werknemers met fysiek belastend werk, zoals stukadoors, lassers en zorgmedewerkers, verwachten bijna twee jaar minder lang te kunnen werken. Om mensen met dergelijk zwaar werk en reeds bestaande klachten langer inzetbaar te houden gaat Saxion samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen, Universiteit Twente en diverse praktijkpartners de inzet van zogenaamde exo-skeletten onderzoeken.
Een langdurig zieke werknemer van Action, werkte onvoldoende mee aan herstel en heeft daarom geen recht meer op salaris. Action heeft alles gedaan wat van een werkgever verwacht wordt, oordeelde de rechtbank in Alkmaar. De uitspraak in het voordeel van Action toont aan hoe belangrijk het is om de re-integratie van zieke medewerkers serieus te nemen en goed te regelen.
Vaak gaat de combinatie van werk en mantelzorg goed, maar uit onderzoek van Stichting van de Arbeid en Werk&Mantelzorg blijkt dat werknemers met mantelzorgtaken een lager cijfer geven aan hun werk-privébalans en meer gezondheidsklachten hebben dan hun collega’s. Ze melden zich zelfs twee keer zo vaak ziek door vermoeidheid of stress. Maar er is ook goed nieuws: het onderzoek toont ook aan dat werkgevers het verschil kunnen maken.
Uit de laatste CBS-cijfers blijkt dat het ziekteverzuim in het laatste kwartaal vorig jaar licht is gedaald. Hoewel dit een positieve ontwikkeling lijkt, stijgt het langdurig verzuim tegelijkertijd verder zo laten cijfers van het UWV zien.
De goede voornemens van de werkende Nederlanders zijn weer bekendgemaakt. Net als vorig jaar staat een betere balans tussen werk en privé op de eerste plaats. Daarbij valt op dat zeven van de tien ondervraagden komend jaar meer aandacht willen besteden aan mentale gezondheid en welzijn op het werk.
Dat gezonde werknemers cruciaal zijn voor het goed functioneren van organisaties, daar is werkgevend Nederland wel van overtuigd inmiddels. Maar wordt daarnaar ook gehandeld? HR Praktijk en Robidus onderzochten voor de derde keer op rij wat de Nederlandse werkgever concreet doet om werknemers nu en in de toekomst inzetbaar te houden. Hieruit blijkt dat er een leemte is tussen goede bedoelingen en uitvoering.
Na een periode van daling is het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland in september 2023 gestegen naar 4,4% ten opzichte van 4,1% in augustus 2023. Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Door griep maar ook door stress. Van september tot en met november krijgen de arbodiensten circa 30% meer ziekmeldingen door psychische klachten.
Weet je hoe je informatie kritisch beoordeelt, hoe je apparaten veilig houdt en hoe AI werkt? Met de nieuwe tool DigIQ kunnen alle Nederlanders van tien jaar en ouder testen wat ze online kunnen en hoe dit te verbeteren. De DigIQ is ook geschikt voor organisaties en scholen die de digitale competenties van medewerkers of/en studenten willen versterken. De websitecode kan dan worden gepersonaliseerd.
Meer dan de helft van alle werkenden in Nederland ervaart één of meerdere keren per week stress. Iets meer dan de helft (54%) voelt zich in zo’n geval gesteund door de leidinggevende. Meer dan een kwart (27%) geeft aan dat de werkgever helemaal niets doet om de mentale gezondheid van medewerkers te bevorderen. Doen ze dit wel dan dan doen ze dit in de vorm van extra vrije dagen en het intensiveren van de communicatie en het contact met hun medewerkers.
Vier in plaats van vijf dagen werken. In het VK leverde deze proef positieve gezondheidseffecten als minder stress en een veel lager ziekteverzuim op. Minister Van Gennip ziet echter weinig in een één-op-één toepassing ervan in Nederland zo bericht Binnenlands Bestuur.