Om de kans te verkleinen dat u als werkgever aansprakelijk wordt gesteld voor onjuiste loonbetaling van andere werkgevers als u werkzaamheden uitbesteedt, raadt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan deze checklist in acht te nemen.
Met de invoering van het Digitaal Beslagregister (DBR) op 1 januari 2106 wordt het beslagvrij inkomen van mensen met schulden beter beschermd. Daarnaast waarborgt het register dat onnodige gerechtelijke procedures en beslagen worden voorkomen.
UWV heeft nieuwe uitvoeringsregels voor ontslagaanvragen gepubliceerd. Het betreft ontslagvergunningen voor een langdurig zieke werknemer en in geval u één of meerdere werknemers wilt ontslaan als uw bedrijf in slecht weer verkeert.
U mag het loon uit vroegere dienstbetrekking voor het berekenen van de vrije ruimte meenemen. Dit is toegestaan als dit loon onder de 10 procent van de totale fiscale loonsom in 2015 valt. Is het echter hoger, dan telt dit loon niet mee voor de berekening van de vrije ruimte.
Hoewel de Wet op de ondernemingsraden (WOR) ook voor en tijdens faillissement van toepassing is, blijkt in de praktijk dat de OR vaak niet wordt geraadpleegd of geïnformeerd. De SER-Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) doet daarom aanbevelingen om werknemers meer te betrekken bij situaties rondom faillissement van een onderneming. Zij gaat hierover voorlichting geven en doet daarnaast praktische voorstellen.
Sinds 2013 worden bovenmatige topinkomens in de publieke en semipublieke sector aan banden gelegd met de Wet normering topinkomens (WNT). De WNT wordt nageleefd en treft doel. Topfunctionarissen worden onder de norm aangesteld. Er zijn geen ernstige aanwijzingen van ongewenste effecten, zoals minder gekwalificeerde bestuurders kunnen werven.
Het gaat beter met het bedrijfsleven en daar willen we in Nederland graag snel iets van terug zien in het salaris of in de vorm van een extraatje. Werkenden denken dat 2015 voor hun werkgever een beter jaar was dan 2014 en dat 2016 nóg beter wordt. Vier van de tien werknemers rekenen dan ook op een salarisverhoging. 43 Procent verwacht een bonus te ontvangen.
Waar vorig jaar de bonussen van CEO's in Nederland het minst stegen, ziet een jaar later driekwart van de CEO's van de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven deze toenemen. Deze stijging staat los van de winstgevendheid van de onderneming, zo blijkt uit het jaarlijkse beloningsonderzoek van Vlerick Business School onder CEO’s van 669 beursgenoteerde ondernemingen in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
De arbeidsmarkt herstelt zich langzaam van de crisis: het aantal vacatures neemt toe, terwijl het aantal banen stabiliseert. Ook het percentage werklozen stabiliseert rond 7 procent. In vergelijking met de rest van Europa groeit het tijdelijk werk voor alle opleidingsniveaus in Nederland sterk. Dit zijn enkele belangrijke punten uit de SCP-publicatie De sociale staat van Nederland 2015. Dit tweejaarlijkse rapport, onder redactie van dr. Rob Bijl, dr. Jeroen Boelhouwer, drs. Evert Pommer en dr. Iris Andriessen, geeft een beeld van de sociale situatie in Nederland.
In het derde kwartaal zijn 95.000 personen werkloos geworden na het verlies van hun baan. Dat is 1,1 procent van alle werkenden. Het laagste aantal sinds het begin van de economische crisis in 2008 zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).