Ondanks dat bij het merendeel van de bedrijven in Nederland HNW is ingevoerd, lijkt het omzetten van het HNW-ideaal naar de praktijk lastiger dan vooraf gedacht. Kansen worden dan ook niet volledig benut, met name ten aanzien van thuiswerken.
Op basis van Europese wetgeving (Detacheringsrichtlijn) zijn werkgevers al verplicht om buitenlandse arbeidskrachten die in Nederland werken, ten minste het in Nederland geldende wettelijke minimumloon te betalen. Als een toepasselijke CAO algemeen verbindend is verklaard, dient ten minste dit CAO-loon te worden betaald. Omdat buitenlandse en Nederlandse wetgeving niet goed op elkaar aansluiten, zorgt de wetgeving in de praktijk niet altijd voor het door de wetgever gewenste resultaat.
93 Procent van de bedrijven staat open voor verandering en ziet het als kans voor zijn bedrijf. Dit en meer blijkt uit een enquête van IFS meer dan 1.000 IT-beslissers in veertien landen.
Personeelsbehoud, culturele integratie, evaluatie van leidinggevenden, beloningsbeleid en talentmanagement vormen de grootste hoofdpijndossiers bij bedrijfsfusies of –overnames. Culturele integratie is vooral voor Nederlandse organisaties belangrijk, aangezien Nederland de 4e opkoper van Amerikaanse bedrijven ter wereld is. Dat blijkt uit het People Risks in M&A Transactions Report van Mercer.
De Wet werk en zekerheid kent vele critici. Vooral onder werkgevers. Onterecht aldus een elftal hoogleraren Economie in een Opiniestuk in de Volkskrant. ‘Personeel wordt gezien als een kostenpost en risicofactor en daarmee doen de werkgevers niet alleen de werknemers tekort maar ook zichzelf.’
Organisaties die het principe van zelfsturing willen introduceren staan voor een flinke uitdaging. Ervaringsdeskundigen weten: het resultaat is vaak zeer de moeite waard, maar de weg ernaartoe bevat hobbels en valkuilen. Hoe maakt u de slag naar zelfsturing met succes? 7 Tips uit de praktijk helpen u op weg.
Minister Asscher heeft een evaluatievoorstel Wwz opgezet om de doeltreffendheid en doelmatigheid van de veranderingen in de WW, het ontslagrecht en de flexregels vast te stellen. Het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven (BOR) laat echter niets heel van het evaluatievoorstel aldus de Volkskrant.
Werknemers die in een ander EU-land aan de slag gaan moeten hetzelfde loon krijgen als hun collega’s in het gastland die het hetzelfde werk verrichten. Dat stelt de Europese Commissie (EC). De EC wil met de aanpassing oneerlijke concurrentie en uitbuiting tegengaan.
Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de modelovereenkomsten die de VAR op 1 mei vervangen. Veel werkgevers zijn bang voor eventuele bedrijfsrisico’s blijkt uit een rondgang van HR-dienstverlener Tentoo. Bent u DBA-proof?
Minister Asscher zegt bereid te zijn de transitievergoeding voor werknemers na twee jaar ziekte te schrappen als de werkgever zich aantoonbaar goed heeft ingespannen voor re-integratie. Vakbonden FNV, CNV en VCP vinden dat de werkgevers hun problemen met de Wwz met cijfers moeten onderbouwen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling