Hoe sluit je met arbeidsvoorwaarden optimaal aan op de arbeidsmarkttrends die zich momenteel voordoen? Werkgeversorganisaties AWVN, VNO-NCW en MKB-Nederland stelden daartoe samen een nota op. Zij signaleren drie ontwikkelingen met grote impact op het arbeidsvoorwaardenoverleg.
Vakbonden FNV Finance, De Unie, CNV Vakmensen en ING hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe cao voor de 14.000 medewerkers van ING. Naast een maand doorbetaald vaderschapsverlof, zijn er afspraken gemaakt over loon en scholingsgeld. Daarnaast kunnen medewerkers boven de 60 jaar één dag in de week vrijwilligerswerk doen met behoud van inkomen en pensioenopbouw.
In juli 2015 is de ontslagvergoeding versoberd. Na twee jaar of langer bij een bedrijf te hebben gewerkt hebben werknemers recht op een transitievergoeding van maximaal 76.000 euro of een jaarsalaris. De Hoge Raad heeft nu echter bepaald dat werknemers recht hebben op maatwerk.
Ook in 2016 hebben werkgevers in de markt meer banen voor mensen met een beperking ingericht dan in het sociaal akkoord met het kabinet is afgesproken. Daar staat tegenover dat overheidswerkgevers de doelstelling vorig jaar niet haalden. Dit blijkt uit cijfers van de zogenoemde tweemeting die staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft doorgestuurd naar de Tweede Kamer.
Mensen die geen arbeidsovereenkomst hebben maar op basis van een opdrachtovereenkomst (ovo) werken, vallen vanaf 1 januari 2018 onder het wettelijk minimumloon (WML). De ministerraad heeft op voorstel van minister Asscher van Sociale zaken en Werkgelegenheid besloten dat deze regeling nu ook wordt uitgebreid naar de mensen die op basis van een andere overeenkomst werken, zoals een aanneem-, uitgeef-, of vervoersovereenkomst
Staatssecretaris Wiebes gaf in een debat over de voortgang van de Wet DBA toe dat er nog geen boetes zijn uitgedeeld. Dit terwijl 12 bedrijven als 'kwaadwillend' zijn aangemerkt.
De uitbreiding van het vaderschapsverlof van twee naar vijf dagen wordt toch weer uitgesteld. De formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben het wetsvoorstel van de agenda afgehaald en in de ijskast gezet. Daardoor gaat de uitbreiding volgend jaar waarschijnlijk niet door omdat de invoeringstijd dan te kort is.
Het totaal aantal slachtoffers van arbeidsongevallen steeg in 2016 met 14% ten opzichte van het jaar daarvoor. De meeste slachtoffers vallen in de bouw, industrie, handel en afvalbeheer zo blijkt uit een rapport van de arbeidsinspectie. Vooral in de vakantieperiode lopen werknemers meer risico op betrokkenheid bij een bedrijfsongeval.
Hoe zijn bij u de arbeidsvoorwaarden geregeld? Ziet u nut of noodzaak om deze te verbeteren? 87 Procent van de bedrijven in Nederland in ieder geval wel zo blijkt uit het Nationaal Beloningsonderzoek van Human Capital Group onder 250 bedrijven in Nederland.
De belangrijkste wijzigingen in het arbeidsrecht per 1 juli 2017.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling