Bijna de helft (47%) van de Nederlandse werknemers wil invloed kunnen uitoefenen op zijn of haar arbeidsvoorwaarden en de samenstelling van het arbeidsvoorwaardenpakket kunnen bepalen. Bedrijven houden echter geen rekening met deze mogelijkheid, aangezien de overgrote meerderheid van de werkgevers (76%) nog steeds de volledige zeggenschap heeft over het salarispakket van hun werknemers.
Na de invoering van de vernieuwde Arbowet op 1 juli 2017 hebben werkgevers en arbodienstverleners tot 1 juli 2018 de tijd gehad om contracten aan te passen. De vernieuwde Arbowet geeft meer rechten en plichten aan alle betrokken partijen. Dit zijn niet alleen werkgevers en werknemers, maar ook arbodienstverleners en deskundigen.
Nu is hét moment om de arbeidsmarkt opnieuw in te richten. De sterke economie maakt het mogelijk om vraag en aanbod van werk beter op elkaar te laten aansluiten, problemen rond arbeid op te lossen, werkenden een beter perspectief te bieden en hen beter toe te rusten op grote veranderingen op het vlak van werk. Dat stelt algemeen directeur van AWVN, Harry van de Kraats bij de presentatie van een pakket arbeidsmarktmaatregelen tijdens het jaarcongres van de werkgeversvereniging.
Sinds 1 juli 2018 is de nieuwe Arbowet volledig van kracht. Uit een verkennend onderzoek onder het mkb en grootbedrijf blijkt dat met name bij het midden en klein bedrijf nog werk aan de winkel is als het gaat om de invoering van de wijzigingen uit de Arbowet aldus het ministerie van SZW.
Tijdens de Week van het Werkgeluk - 24 september tot en met 28 september - gaat motivatiespreker Arianda Schepens dagelijks rond lunchtijd in gesprek met een indrukwekkende gast. Een huisarts, trainer, communicatieadviseur, docent en veelzijdige zzp'er vertellen over werk, geluk, druk en de passie voor hun vak.
Het kabinet Rutte III zet in op hervorming van de arbeidsmarkt, zo blijkt uit de Miljoenennota 2019. Nog dit najaar stuurt minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab) naar de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen een vaste baan te geven.
De werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers is ook voor het vierde kwartaal van 2018 positief. Het werkgelegenheidscijfer komt net als het vorige kwartaal uit op +6% en illustreert het positieve voornemen van werkgevers om medewerkers aan te nemen. Anders dan in kwartaal 3 2018, wordt het optimisme dit kwartaal door werkgevers uit alle sectoren gedragen.
Het Kabinet gaat de bijtellingsregels voor het privégebruik van een zakelijke fiets vereenvoudigen naar 7 procent, zo blijkt uit berichtgeving van RTL Nieuws. Het percentage maakt deel uit van een vereenvoudiging van de fiscale fietsregeling, dat is opgenomen in het Belastingplan 2019.
Veel organisaties zijn ruimhartig als het gaat om het uitkeren van transitievergoedingen bij ontslag. Sinds de invoering van de Wet Werk en zekerheid (Wwz) in 2015 hebben werknemers die ontslag krijgen of waarvan het contract eindigt na minimaal twee jaar dienstverband recht op een transitievergoeding. Bijna de helft (47%) zegt dat er wel eens ontslagvergoedingen worden uitgekeerd die hoger zijn dan het wettelijk vastgestelde bedrag.
Nu de scholen weer zijn begonnen en de meeste werknemers teruggekeerd zijn van hun zomervakante, ligt een 'after-holiday-dip' op de loer. Hoe zorg je ervoor dat iedereen weer vol energie en werklust aan het werk gaat? Vier tips voor de werkvloer.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling