Artikel 36 lid 2 WOR kent de term belanghebbende niet, waardoor de vakbonden en de ondernemingsraad van de andere onderneming niet-ontvankelijk zijn bij de rechter.
Het Ministerie van Financiën heeft met ingang van dit jaar bepaald dat een ontslagregeling met het karakter van een vervroegde uittreding belast wordt tegen een tarief van 52 procent. Het gaat hier om een Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU).
Een werkgever die wil reorganiseren, moet zich aan de criteria in het Ontslagbesluit houden. In overeenstemming met de ondernemingsraad gemaakte criteria die afwijken van het Ontslagbesluit zijn in principe niet toegestaan. Bij een reorganisatie moet in beginsel aanknoping worden gezocht bij de geldende beginselen, te weten het Ontslagbesluit.
Het standpunt van de ondernemer dat de ondernemingsraad geen adviesrecht toekomt omdat slechts sprake is van een voorlopig besluit (intentie) gaat niet altijd op. In een zaak die bij de Ondernemingskamer is behandeld (20 januari 2011, LJN: BP3004), blijkt het voorlopige besluit minder vrijblijvend dan de ondernemer doet voorkomen.
Het voorstel om het zwangerschapsverlof uit te breiden is verworpen. Vrijwel alle lidstaten van de Europese Unie hebben zich maandag negatief geuit over het voorstel van het Europees Parlement.
Als uw onderneming een nieuwe strategische richting ingaat, doet u er goed aan om de nodige aandacht en tijd te besteden aan de cultuurverandering. Bespreek de nieuwe koers van de organisatie, bespreek de waarden van de onderneming en wat u wilt betekenen voor de klanten en maatschappij. Door aandacht te geven aan deze aspecten verhoogt u de kans op een succesvolle strategiewijziging.
“Een ordinaire bezuiniging, een lastenverzwaring en een ernstige contractbreuk,” zo noemt de FNV het voornemen van het nieuwe kabinet om de levensloopregeling en het spaarloon af te schaffen. Een aantal beroepen, zoals de politieagent, de brandweerman en de bouwvakker kan straks niet meer vervroegd met pensioen.
De hoofdregel is: geen arbeid, geen loon (artikel 7:627 BW). Maar als een werknemer geen arbeid verricht door een omstandigheid die in redelijkheid voor rekening van de werkgever komt, dan heeft hij op grond van artikel 7:628 BW wel recht op loon.
Welke opzegtermijn moet worden gehanteerd als het schriftelijk overeengekomen opzegbeding nietig is? Wordt dan de opzegtermijn van de werkgever automatisch verdubbeld, of vallen partijen terug op de wettelijke opzegtermijnen?
Het komt vaak voor dat werknemers afstand willen doen van deelname aan de pensioenregeling die hen wordt aangeboden. Veel werkgevers accepteren dat niet. De laatste jaren wordt daarbij steeds vaker de Pensioenwet als excuus aangehaald. Ten onrechte. Afstand doen van pensioen is nog steeds mogelijk.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling