De arbeidscommissie van de Kring van Kantonrechters onderzoekt op verzoek van minister Donner van Sociale Zaken of de kantonrechtersformule bij ontslag nog wel voldoet aan de eisen van de tijd. Bekeken wordt of bepaalde aspecten van de formule moeten worden verfijnd of aangepast.
Voor een servicemedewerker, in dienst bij een woningstoffeerder, wordt om bedrijfseconomische redenen een ontslagvergunning aangevraagd. De werknemer meldt zich ziek op de dag dat de ontslagaanvraag is ingediend bij het UWV. De werkgever verkrijgt een ontslagvergunning en de arbeidsovereenkomst wordt opgezegd. De werknemer is op het moment van opzegging nog steeds ziek en vordert herstel van de arbeidsovereenkomst vanwege het bijzondere opzegverbod tijdens ziekte.
De bezuinigingen op de toeslag voor kinderopvang zorgen er maar in beperkte mate voor dat moeders stoppen met werken of besluiten niet aan de slag te gaan. Dat zei staatssecretaris Paul de Krom (Werkgelegenheid) tijdens een overleg met de Tweede Kamer.
In 2012 is het aantal bedrijven dat definitief meedoet aan de werkkostenregeling toegenomen zo blijkt uit de meest recente gegevens van ADP. Ondanks het stijgende aantal deelnemers aan de WKR ziet de HR- en salarisdienstverlener ook gereserveerdheid bij klanten. Zo’n acht op de tien organisaties die momenteel proefdraaien met de WKR, houdt ook dit jaar vast aan een tussenvorm.
Steunpunt RI&E heeft de tool ‘Werkplekcheck’ ontwikkeld om de (brand)veiligheid te controleren. De tool helpt u te ontdekken of de werkplekken van uw werknemers brandveilig zijn (of misschien wel niet).
Moeten werkgevers zich bekommeren om de beeldschermopstelling van hun thuiswerkers? Ja, zeggen onderzoekers van het Hugo Sinzheimer Instituut in een rapport dat deze maand verschijnt. Ook bij Het Nieuwe Werken zijn de meeste arboregels onverkort van kracht. Aan de andere kant is het de vraag of eventuele overtredingen ook aan het licht zullen komen.
Veel payrollers wacht een bange Kerst. Dat voorspelt directeur Jan Franken van Please Payroll. Per 1 januari 2012 eindigt namelijk de huidige algemene payroll-CAO (de VPO CAO) en vallen payrollers onder de CAO voor uitzendkrachten. Dat betekent niet alleen een verslechtering van de rechtspositie en de arbeidsvoorwaarden voor nieuwe flexwerkers, het zal voor een aantal werkgevers reden zijn om de lopende contracten van payrollers niet te verlengen.
59 procent van de werknemers ziet er tegenop om na de vakantie weer aan de slag te gaan. Bij een kwart van hen is dit gevoel zelfs zo sterk, dat zij moeite hebben om van de vakantie te genieten.
Bijna de helft van de Nederlandse managers wil na hun pensionering nog wel doorwerken, maar dan wel flexibel. Dit en meer blijkt uit een internationaal onderzoek van Robert Half, de Workplace Survey Q4 2010, waaraan meer dan 2.400 financiële, human resources en algemene managers uit 10 landen deelnamen.
Wie kan werken, heeft de plicht om te werken. Dit vindt 90 procent van de Nederlanders. Ook mag volgens de ondervraagden het niet werken consequenties hebben. Dit blijkt uit onderzoek van de Maatschappij Monitor van Achmea. Zo vinden zij dat niet werkende mensen geen recht hebben op AOW. Het recht op huur- en zorgtoeslag verspeel je ook wanneer je niet werkt aldus 70 procent van de respondenten.