Voor veel hoogopgeleiden is het werk slecht voor de gezondheid. Hoogopgeleiden hebben door de steeds hogere werkdruk te maken met het nieuwe fenomeen ‘rolstress’. Dit concludeert de Belgische socioloog Christophe Vanroelen van de Vrije Universiteit Brussel. Express.be bericht over zijn onderzoek.
Van de bedrijven in het midden- en kleinbedrijf zegt tachtig procent niets te hebben aan de officiële arbeidsbemiddeling. MKB-Nederland pleit dan ook voor andere en snellere procedures.
De Europese ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben 10 juni een akkoord bereikt over de arbeidstijdenrichtlijn. De arbeidstijdenrichtlijn regelt dat de wachttijd niet meetelt voor de totale arbeidstijd en is een reactie op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie die bepaalde dat wachttijd ook arbeidstijd is.
Ook HR-talent moet af en toe kunnen 'herbronnen', het werk achter zich laten en een welverdiende vakantie opnemen. Volgens de wet heeft u minimaal recht op vier keer het aantal uren dat u per week werkt. Hoe zit het nu precies met de juridische kant van uw vakantie?
51 procent van het horecapersoneel is niet door de werkgever gebriefd over wat zij wel of niet mogen doen als gasten het rookverbod dat op 1 juli ingaat negeren. Dat blijkt uit onderzoek dat FNV Horecabond heeft laten uitvoeren onder 1335 horecawerknemers, zo meldt zibb.nl
Een werknemer krijgt het aanbod om voor de tweede keer de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd te verlengen. Na de ondertekening en enige dagen voor de datum van de nieuwe arbeidsovereenkomst meldt de werknemer zich ziek. De werkgever stelt dat per ongeluk het aanbod is gedaan, omdat de werknemer niet zou functioneren. De arbeidsovereenkomst is volgens de werkgever van rechtswege geëindigd.
De werkgever heeft vanwege de slechte financiële situatie bij de onderneming de leaseauto van een werknemer ingenomen en de 13e maand niet uitgekeerd. Het Hof Den Bosch oordeelt dat omdat de leaseauto ook privé gebruikt mag worden en omdat de 13e maand overeengekomen loon is, de belangen van de werkgever minder zwaar wegen dan die van de werknemer.
Het is bekend: een werkgever heeft voorafgaande toestemming voor ontslag nodig, vanwege het bestaan van het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen 1945 (BBA). Het BBA geldt in principe voor alle werknemers; de statutair directeur en onderwijzend personeel is bijvoorbeeld wel uitgezonderd. En hoe zit dat met werknemers met een internationale arbeidsovereenkomst?
Een medewerker van Blokker verloor zijn baan nadat hij zijn baas op Facebook had uitgemaakt voor het product van een heel andere dienstenbranche. De werknemer noemde zijn baas op Facebook ‘hoerestumperd’ en Blokker een ‘hoerebedrijf’.
Bijna de helft van de Nederlandse werknemers (47 procent) hecht meer waarde aan persoonlijke ontwikkeling dan aan een vast contract of de hoogte van het salaris. Werkgevers (84 procent) zijn er echter van overtuigd dat werknemers een vast contract als primaire arbeidsvoorwaarde het belangrijkste vinden.