De crisisheffing in de loonbelasting die werkgevers verschuldigd zijn op basis van het Begrotingsakkoord 2013 is mogelijk in strijd met het Europees recht. Dit stelt KPMG Meijburg met verwijzing naar een recente uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
De participatiewet, waardoor bedrijven met meer dan 25 medewerkers vanaf 1 januari 2015 verplicht worden tenminste 5% arbeidsgehandicapten in dienst te hebben, is voor veel organisaties nauwelijks uitvoerbaar. Zeker niet zolang het UWV bedrijven geen inzicht mag geven in hoeveel van hun huidige werknemers officieel geregistreerd staan als arbeidsgehandicapt.
Overal staan organisaties onder grote druk. Dat legt een claim op HR. Hoe ondersteun je de (lijn)manager die medewerkers moet ontslaan? Hoe (proactief) begeleid je dit soort trajecten? Hoe ondersteun je de medewerker die slecht nieuws krijgt? Drie deskundigen geven antwoord.
Werkgevers kunnen zich niet beroepen op ontslagbedingen in arbeidsovereenkomsten. Ook niet als er in de cao staat dat de arbeidsovereenkomst op 65-jarige leeftijd eindigt. Ontslaat de werkgever de werknemer toch, dan kan de werknemer binnen twee maanden na de dag dat de arbeidsovereenkomst is beëindigd een beroep doen op de nietigheid van het ontslag. Hij moet daarbij de werkgever verzoeken het ten onrechte gederfde loon te betalen.
Het werk is dé plek om nieuwe contacten te leggen en te netwerken, maar hoe zit dat met de liefde? Hoe wordt er gereageerd op een relatie op de werkvloer en hoe ga je er mee om?
In het afgelopen jaar is het flexibel personeel bij 30 procent van de bedrijven toegenomen en bij ruim de helft gelijk gebleven. Gemiddeld bestaat 19 procent van het huidige personele bestand uit flexibele medewerkers. Dit verschilt maar 2 procent met de gewenste omvang van 21 procent aan flexibele medewerkers.
Vakbond CNV Vakmensen heeft een telefonisch crisismeldpunt geopend. Dit omdat ze steeds meer klachten van werknemers krijgen over de eenzijdige aanpassing van arbeidsvoorwaarden door de werkgever zo meldt De Telegraaf.
De verplichte invoering van de werkkostenregeling (WKR) per 1 januari 2014 wordt mogelijk uitgesteld. Tot op heden is slechts een klein deel van de organisaties in Nederland overgestapt. Daarom bekijkt het ministerie van Financiën of de regeling moet worden aangepast. Wat vindt u van de WKR? Moet de regeling worden afgeschaft of aangepast? Of moet er niets aan worden veranderd?
Onlangs verscheen de jaarlijkse ontslagvergoedingsindex van Pascal Kruit, arbeidsrechtadvocaat bij Ten Holter Noordam Advocaten. Daaruit blijkt dat de ontslagvergoedingen in 2012 gemiddeld 10 procent lager waren dan de jaren ervoor. Daarmee liggen ze op het niveau van wat de regering nu voorstelt in haar plannen zo stelt Kruit op BNR Nieuwsradio.
Het cao-overleg van het komende jaar moet nadrukkelijk in het teken staan van het beperken van de gevolgen van de crisis. Aan de ene kant betekent dat aandacht voor versterking van de concurrentiepositie van bedrijven, aan de andere kant voor het beperken van koopkrachtverlies van werknemers. Dat schrijft werkgeversvereniging AWVN in zijn nota voor het cao-overleg van het komende jaar.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling