Een aantal brancheorganisaties vreest dat veel werkgevers in hun sector volgend jaar kopje ondergaan door de Wet werk en zekerheid (Wwz). Inmiddels heeft onder meer ook VNO-NCW een werkgroep gevormd om het probleem onder de aandacht te brengen.
Werkgevers in Nederland zijn gemiddeld 33,10 euro per gewerkt uur kwijt aan arbeidskosten, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend. De verschillen per bedrijfstak zijn groot. Het CBS baseert de berekeningen op basis van gegevens uit 2012.
Besteed vanaf nu (extra) aandacht aan dossieropbouw, want vanaf 1 juli 2015 zit u vast aan een streng toetsingskader als u een medewerker wilt ontslaan wegens disfunctioneren. U kunt de medewerker pas ontslaan als u een gedegen, dus goed onderbouwd, dossier aan de kantonrechter kunt overleggen.
Veel medewerkers worden extra ingezet tijdens aanvullende koopavonden en koopzondagen voor Sinterklaas en Kerst. Winkeliers hebben daarbij onvoldoende kennis van het aantal uren dat medewerkers daadwerkelijk extra ingezet mogen worden en op hoeveel pauze ze recht hebben. Ondernemers lopen daarom onnodig veel risico op boetes en tegelijkertijd zetten zij vaak meer medewerkers in dan daadwerkelijk noodzakelijk is.
In veel Nederlandse organisaties blijven kennislekken bestaan door het ontbreken van een goede on- en offboardingprocedure. Hoewel onderzoek laat zien dat de toegevoegde waarde van zelfstandige professionals (zp’ers) voor organisaties erg groot is, wordt veel van hun kennis en kunde nog onvoldoende geborgd. De problematiek rondom kennisborging blijft aanhouden, waardoor er steeds vaker een kennislek ontstaat. Iets waar organisaties nog onvoldoende de consequenties van inzien, stelt FastFlex.
Er komt een zo eenvoudig en eenduidig mogelijk basispakket van voorzieningen voor werkgevers die banen beschikbaar stellen voor mensen met een arbeidsbeperking. Het gaat om de no-risk polis, de mobiliteitsbonus en jobcoaches.
Het gewijzigde voorstel van wet van het Belastingplan 2015 is bij de Eerste Kamer ingediend. In het gewijzigde wetsvoorstel zijn de drie nota's van wijziging en de negen door de Tweede Kamer aangenomen amendementen verwerkt. Waaronder wijzigingen op gebied van autobelastingen.
Werkgeversvereniging VNO-NCW en MKB Nederland zijn te spreken over de toezegging van staatssecretaris Jetta Klijnsma van SZW dat regels voor het aannemen van mensen met een beperking onder de nieuwe Participatiewet voor iedereen gelijk worden zo meldt Binnenlandsbestuur.nl
Vorige week is er in de Tweede Kamer gestemd over de amendementen en het wetsvoorstel. Het wetsvoorstel is met meerderheid van stemmen aangenomen.
Voor ieder jaar dat een werknemer in het kader van de levensloop spaarde, bouwde hij tot 2012 een jaar levensloopverlofkorting (199 euro) op. Hoewel deze opbouw per 1 januari 2012 is beëindigd, kan in het verleden opgebouwde korting nog steeds worden toegepast wanneer levenslooptegoed wordt opgenomen of vrijvalt, blijkt uit een gerechtelijke uitspraak.