Als onderdeel van de verplichte risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) horen werkgevers een beeld te hebben over de werksituatie thuis. Zit/staat de werknemer er goed bij? Dat is over het algemeen wel bekend. Minder bekend is dat je als werkgever ook moet weten of de werknemer thuis wel goed voor zichzelf zorgt en in een sociaal veilige omgeving werkt. Wat doe je als werkgever bij een bedreigende thuiswerksituatie?
Een concurrentiebeding kan een geschikte manier zijn om te voorkomen dat een werknemer na beëindiging van het dienstverband bij een concurrent in dienst treedt. Het opstellen van een geldig concurrentiebeding vraagt om nauwkeurigheid en kennis van wet- en regelgeving. Voornamelijk dit laatste zal de komende tijd van belang zijn, aangezien er op dit moment een wetsvoorstel in de maak is om het concurrentiebeding meer aan banden te leggen.
Veel verborgen arbeidsovereenkomsten worden door partijen op papier aangeduid als leer-arbeidsovereenkomst. De rechter kijkt echter naar de elementen van de arbeidsovereenkomsten – gezag, arbeid en loon – dus benoem het leerelement duidelijk contractueel en voer de gemaakte afspraken ook zo uit, waarschuwt Petra Willems in deze blog.
Op 2 november 2020 heeft X een klacht ingediend over seksuele intimidatie door een collega werknemer. Op 4 november is werknemer geschorst door Pon Logitics. Op 5 november 2020 vindt een gesprek plaats met werknemer. Aan het eind van dit gesprek wordt werknemer op staande voet ontslagen met als reden dat hij X op 30 oktober en 2 november 2020 seksueel heeft geïntimideerd. Bewijs bestaat uit enkel de verklaring van X. Pon Logistics mag bewijs leveren.
We hebben al ruim 48 jaar wetgeving voor gelijke beloning maar de loonkloof tussen m/v is er nog steeds. Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de loonkloof? Wie is de Nederlander die op 1 wordt gezet? Is dat de 7 of 6-vinker waarbij meer dan 50% van de bevolking (wij, vrouwen) uitgesloten wordt? In het partijprogramma van de PVV wordt met geen woord gesproken over de loonkloof dan wel financiële onafhankelijkheid van vrouwen. Wel willen ze af van ‘diversiteitsgeneuzel’. Alle ogen en hoop zijn nu gericht op de Loontransparantiewet. Vanaf 2024 wordt deze wet als implementatie van de EU Richtlijn in alle lidstaten geïmplementeerd. Gaat dat werken? Ik geloof erin en pleit voor extreme transparantie.
Wat kunnen werkgevers doen om religieuze inclusie te bevorderen, juist nu in een tijd van polarisatie en onzekerheid?
Veel vaststellingsovereenkomsten kennen een bepaling waarin is opgenomen dat werknemer verklaart geen concreet uitzicht te hebben op een andere baan. Waarvoor is een dergelijke bepaling bedoeld? Wat is het gevolg als achteraf blijkt dat een werknemer toch een concreet uitzicht had op ander werk, maar dit niet heeft gemeld? En geldt het starten van een eigen onderneming ook als uitzicht op ander werk?
Werkgevers hebben een vergaande zorgplicht voor de veiligheid van hun werknemers. Om die reden is een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en plan van aanpak voor elke werkgever in Nederland verplicht. In een RI&E legt de werkgever vast welke gezondheids- en veiligheidsrisico's de specifieke werkzaamheden in het bedrijf met zich meebrengen. Vaak wordt daarbij niet aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA) gedacht. Dit terwijl bijvoorbeeld een te hoge werkdruk tot veel ziekteverzuim leidt in Nederland.
Regelmatig wordt de vraag voorgelegd of een bepaalde situatie kan leiden tot een ontslag op staande voet. Los van de vraag wat er precies is gebeurd, wanneer dat is gebeurd en of de gebeurtenissen kunnen worden bewezen, vraag ik ook altijd of er bijzondere persoonlijke omstandigheden zijn waarmee rekening moet worden gehouden. Niet zelden leidt dat tot een verbaasde reactie: ‘diefstal is diefstal: ook als de werknemer ziek, zwak, oud of misselijk is!’ Of toch niet?
Organisaties die hun bedrijfsactiviteiten veranderen, moeten zich ook de vraag stellen of ze door die wijziging automatisch onder de verplichtstelling van een bedrijfstakpensioenfonds (BPF) vallen. Of wellicht onder een ander BPF dan waar ze nu aangesloten zijn. Dat gaat namelijk met regelmaat mis en de gevolgen voor de directeur-grootaandeelhouder of bestuurders kunnen groot zijn.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling