Lange tijd werd aangenomen dat de transitievergoeding pas ingaat per 1 juli 2015 en dat met eerdere ketens waarbij de onderbrekingstermijn langer is dan drie maanden, geen rekening hoeft te worden gehouden. Deze denkwijze berust echter op een misvatting zo blijkt inmiddels uit de beantwoording door minister Asscher op 9 januari jl. van door VVD kamerlid Anne Mulder gestelde vragen. Voor de transitievergoeding geldt geen overgangsrecht.
Heeft u reorganisatieplannen? Het is goed om rekening te houden met de wijzigingen die in het ontslagrecht en in het arbeidsovereenkomstenrecht per 1 juli 2015 zijn ingegaan. Een deel van het arbeidsrecht is per 1 januari jl. 2015 al gewijzigd, namelijk het verbod op een proeftijd bij korte tijdelijke contracten, de aanzegplicht voor het naderende einde van tijdelijke contracten en het verbod op een concurrentie- en relatiebeding in tijdelijke contracten.
Een nieuwe jaar betekent nieuwe wet- en regelgeving. Dat heeft ook gevolgen voor u. Belangrijke wijzigingen zijn bijvoorbeeld voorzien in de Wet werk en zekerheid. Zo gaat de WW-duur omlaag, krijgen flexwerkers een sterkere rechtspositie en gaat per 1 juli 2015 het ontslagrecht op de schop. Hierdoor kunnen meer ontslagprocedures voor de rechter komen waarin arbeidsconflicten een rol spelen. Door tijdig een mediator in te zetten kunt u veel tijd en geld besparen.
Een medewerker van het SVB heeft oneigenlijk gebruik gemaakt van privacygevoelig informatiemateriaal uit de databank. Na geconfronteerd te zijn met de feiten erkent de werknemer dat hij fout zit. Vervolgens start de werkgever een onderzoek en biedt de werknemer schriftelijk zijn excuses aan. De werkgever ontslaat alsnog de werknemer op staande voet. De kantonrechter oordeelt in kort geding dat niet is voldaan aan het onverwijldheidsvereiste. De werkgever gaat van deze beslissing in hoger beroep.
Kijkt u dan eens naar de enorme verandering in de marketingmix. Kent u de marketingmix nog? De vijf P’s! Een aansprekend model dat handig is om gestructureerd na te denken over uw business strategie. Het interessante van dit model uit 1950 is dat de vijf categorieën – de P’s – rotsvast zijn, maar hetgeen waar ze voor staan is continu en radicaal aan het veranderen.
Per 1 juli 2015 verandert het ontslagrecht. Deze verandering komt voort uit de Wet Werk en Zekerheid (WWZ), die per 1 januari 2015 al voor een deel in werking is getreden. Deze wet moet ervoor zorgen dat de tweedeling op de arbeidsmarkt tussen mensen met een vaste baan en flexwerkers kleiner wordt. De overheid wil met de WWZ stimuleren dat flexwerkers sneller een vast contract krijgen en het eenvoudiger, sneller en minder kostbaar maken om mensen met een vast contract te ontslaan. De overheid faalt echter in deze opzet.
Als een werkgever een eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden wil doorvoeren is van belang of hij schriftelijk een eenzijdig wijzigingsbeding is overeengekomen. Als dit namelijk het geval is, behoudt de werkgever zich de bevoegdheid voor om op enig moment in de toekomst, eenzijdig in de arbeidsovereenkomst voorkomende arbeidsvoorwaarden te wijzigen, niet slechts ten opzichte van een individuele werknemer maar van verscheidene werknemers.
De regels voor het vergoeden van parkeerkosten zijn onder de werkkostenregeling veranderd. In de media is de noodklok al geluid: de werkgever zou fors meer moeten gaan betalen. Maar is dit ook zo? Dat is vaak niet nodig als de werkgever creatief omgaat met alle mogelijkheden binnen de WKR. Bovendien bieden de nieuwe regels kansen om gezond en milieuvriendelijk vervoer te stimuleren.
Het loonbegrip van de transitievergoeding is vrijwel gelijkluidend aan dat de huidige kantonrechtersformule. Dit betekent dat het moet gaan om een bruto all-in maandsalaris. De te betalen transitievergoeding is belast, de aanspraak op een transitievergoeding niet.
De transitievergoeding waar u vanaf 1 juli 2015 mee geconfronteerd wordt kent vele gezichten. Weet u wie ervoor in aanmerking komt? En hoe hoog de vergoeding uitvalt?
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling