Slapen is essentieel om goed te functioneren, maar een goede nachtrust is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Tien procent van de Nederlanders heeft last van slapeloosheid, ruim anderhalf miljoen mensen. In de leeftijdsgroep van 18 tot 35 jaar voelt ruim een kwart zich doorgaans slaperig, onder veertigplussers zelfs een derde. Wat kun je zelf aan slapeloosheid doen? En hoe kun je als werkgever een bijdrage leveren aan een betere nachtrust voor je medewerkers?
Bij aanvang van de Wwz is een aantal functies aangewezen waarvoor bij cao of regeling kan worden bepaald dat de ketenbepaling niet van toepassing is. Hierbij moet het gaan om functies waarbij het vanwege de intrinsieke aard van de bedrijfsvoering en van de functies noodzakelijk is om te werken met bepaalde tijd contracten. Hierbij ging het bijvoorbeeld om profvoetballers. Inmiddels is de regeling uitgebreid. Om welke functies gaat het?
Jophoppen neemt steeds grotere vormen aan. Voor HR is het een crime de wettelijke bewaartermijnen van zoveel personeelsdossiers te respecteren. En in mei volgend jaar wordt de Europese GDPR General Data Protection Regulation van kracht (in NL als ´de AVG´ die ´de Wbp´ opvolgt), die van het schenden van privacy een halsmisdaad maakt. Wat zijn de gevolgen voor HR en hoe te handelen?
In sommige sectoren is het gebruikelijk om 's avonds, ’s nachts en/of in het weekend te werken. Vaak wordt het uurloon van de werknemer in dat geval vermeerderd met een onregelmatigheidstoeslag. Als gevolg daarvan varieert het loon van de werknemer van maand tot maand. Wanneer de werknemer vervolgens vakantie opneemt, rijst de vraag wat de hoogte is van het loon dat de werkgever dient te betalen tijdens de vakantie van de werknemer.
Steeds meer medewerkers in de publieke sector krijgen de vrijheid om hun eigen financiële keuzes te maken binnen hun salaris – sinds 1 januari van dit jaar ook de gemeenteambtenaren. Dat is te danken aan het Individueel Keuzebudget (IKB), dat hen de mogelijkheid biedt om hun salaris flexibel in te zetten voor de door hen gestelde doelen. Een goede ontwikkeling, die ook buiten de publieke sector weerklank zou moeten vinden.
Afgelopen maand werd bekend dat er geen bonusplafond is opgenomen in de gedragscode voor beursgenoteerde bedrijven. De herziene code wordt dit jaar verankerd in de wet. De maximale bonus waar minister Dijsselbloem van Financiën voor pleitte, is daarmee voor beursgenoteerde bedrijven van de baan.
De arbeidsrechtelijke 'doodstraf' is het wel eens genoemd: ontslag op staande voet. De werknemer staat zonder loon en uitkering direct op straat. En de werkgever is direct van de zich misdragende werknemer af. In de praktijk verklaren rechters ontslag op staande voet regelmatig ongeldig, die ingrijpende maatregel moet namelijk aan strenge voorwaarden voldoen. En de escape voor werkgevers – na een ontslag op staande voet voor de zekerheid voorwaardelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst vragen – is door de Hoge Raad onlangs beperkt.
In de waan van de dag zullen sommige CEO’s en managers niet merken hoe het ervoor staat met de medewerkers. Maar plotseling, als er zoveel ingehouden wordt en de werkdruk torenhoog is, zullen ze het merken als een vulkaan die tot uitbarsting komt. Hoe kun je dit voor zijn? Gewoon elkaar kennen en daardoor talenten op waarde schatten en teamspirit creëren.
Wat zijn de verschillende fasen in de ontwikkeling van een bedrijf? Hoe kun je een onderneming continueren door te vernieuwen? Welke uitdagingen brengt dit mee voor het leiderschap?
Wendbaarheid, flexibiliteit en dynamiek zijn hip en noodzakelijk, maar hoe voorkom je dat de hele organisatie op drift raakt? Al die beweging is heel aardig en de boze buitenwereld kan wel heel hard roepen dat het allemaal moet, maar onbesuisde verandering geeft vooral onduidelijkheid en onzekerheid en leidt eerder tot stilstand dan tot vooruitgang.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling