Als een Rotterdamse ambtenaar wordt beticht van belangenverstrengeling en ambtelijke omkoping, wil de gemeente zijn privé e-mails inzien. Het komt voor de rechter. Die stelt dat de gemeente voldoende aannemelijk gemaakt heeft dat de ambtenaar mogelijk onrechtmatig heeft gehandeld en staat inzage in de mails toe.
Opdrachtgevers die niet willen opdraaien voor naheffingen omdat een opdrachtnemer toch een werknemer blijkt te zijn, kunnen een vrijwaringsclausule overwegen. Dat biedt tenminste enige bescherming. Niet meer dan fair, meent mr Joost van Ladesteijn.
Werkgevers doen er goed aan duidelijke leaseregelingen te maken én onder de aandacht te brengen voor leaseauto’s en tegenwoordig ook e-bikes ziet arbeidsrechtadvocaat Marcus Draaisma.
Werkgever en werknemer hebben een VSO met elkaar gesloten met daarin opgenomen dat partijen elkaar na betaling van de eindafrekening finale kwijting verlenen.
De kwalificatie van een arbeidsrelatie vergt een zorgvuldige weging van álle relevante omstandigheden, zo laat een nieuwe rechterlijke uitspraak nogmaals zien zo schrijft advocaat Willemijn Jansma.
De Europese chipgigant NXP zegt mondiaal ‘een lichte krimp’ in personeel te verwachten van ‘niet meer dan 5 procent’. In dergelijke moeilijke tijden is het cruciaal dat alle betrokken partijen open communiceren over de noodzaak van reorganisatie, ontslag en de selectiecriteria.
Een aanzegging via een intern HRM-platform kan problemen geven zo laat een recente uitspraak zien. Advocaat Petra Willems legt uit.
De foutgevoeligheid van een VSO kan nadelig uitpakken voor zowel werkgever als werknemer. De risico's en kansen op een rij.
De overweging uit het arrest P(rins)/Hema van 25 jaar geleden valt regelmatig terug te lezen in uitspraken van rechters die moeten oordelen over de rechtsgeldigheid van een ontslag op staande voet.
Werkneemster verlaat de werkvloer, terwijl zij wist dat zij daarvoor toestemming nodig had en haar verlofaanvraag door werkgever was geweigerd. Werkgever merkt dit aan als werkweigering en ontslaat werkneemster op staande voet. Arbeidsrechtadvocaat Lieve Holterhues licht toe welke omstandigheden meespeelden in het oordeel van de kantonrechter dat sprake is van terecht ontslag op staande voet.