De komende aanpassingen van het ontslagrecht moeten het stelsel eenvoudiger, sneller, eerlijker en minder kostbaar voor werkgevers maken. Bovendien moet het meer worden gericht op het vinden van een nieuwe baan. Mooie woorden, maar er komt bar weinig van terecht.
Op het gebied van arbeidsongeschiktheid en re-integratie heeft de overheid de afgelopen decennia steeds minder haar verantwoordelijkheid genomen en steeds meer bij de werkgever over de schutting gegooid. Daardoor is er een onbalans ontstaan bij de kostenverdeling. Dat vindt Mark Diebels, die op dit onderwerp promoveerde aan de Tilburg University. 'Eigenlijk moeten bij arbeidsongeschiktheid en re-integratie de lasten verdeeld zijn tussen overheid, werkgever en werknemer.'
Ruim één op de drie docenten is bij de HvA flexwerker. Dat leidt volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) niet alleen tot een hoge werkdruk, maar heeft op den duur nadelige consequenties voor de kwaliteit van het onderwijs. Het college van bestuur belooft te minderen met flexwerk zo meldt de AOb.
HR staat onder druk. Dat blijkt uit de HR Benchmark 2014-2015 van Raet. Het onderzoek laat zien dat bestuurders een strategische adviesrol van HR verwachten. Toch geeft een op de vijf bestuurders de strategische adviesrol een onvoldoende. Waarom heeft HR soms moeite zich op het hoogste niveau met de business te verbinden? En wat zijn hiervan de gevolgen?
‘Kijk eens in de spiegel van de kapper’. Met dit idee heeft kapsalon Carlo Wesseling in Voorburg de prijs voor het gezondste bedrijfsidee 2014 van Nationale Nederlanden gewonnen. Het idee is dat alle medewerkers van de kapsalon zelf ervaren hoe het is om klant te zijn in een kapsalon.
De luxe regelingen zijn niet langer houdbaar. Wil Nederland concurrerend blijven dan moeten oudere werknemers een stap terug doen ten gunste van jongeren. Werkgevers gaan dit desnoods zonder de vakbonden regelen. Dit staat volgens de Volkskrant in een vertrouwelijke notitie waarmee de werkgevers dit jaar het cao-overleg met de vakbonden in gaan.
Het cao-salaris steeg in 2014 net zo hard als de inflatie. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Nederlandse bedrijven en organisaties mogen onder strikte voorwaarden – als aantoonbaar is dat de actie wettelijke basis heeft - controleren of hun werknemers voorkomen op Europese en Amerikaanse lijsten van terreurverdachten. Dat meldt een woordvoerder van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) aan de Volkskrant naar aanleiding van het via Der Spiegel uitgelekte nieuws dat de Duitse autofabrikant Daimler zijn werknemers gaat screenen.
Als leidinggevende heb je slechts een beperkte hoeveelheid tijd tot je beschikking en een altijd toenemende hoeveelheid taken die je dient af te ronden. De week is gevuld met vergaderingen, telefoongesprekken, crisissen, afspraken en administratieve bezigheden. Vaak onderschatten we de tijd die het kost om een taak uit te voeren en overschatten we onze eigen productiviteit. Waar gaat het mis? Hoe houd je alle ballen in de lucht? Wat kun je doen om het belangrijke te beschermen ten opzichte van het urgente?
Per 1 januari 2015 is de Wet Werk en Zekerheid van kracht. Deze wet Werk en Zekerheid is bedoeld om het ontslagrecht sneller en goedkoper te maken, de rechtspositie van flexwerkers te versterken en meer mensen uit de WW aan het werk te krijgen. Aldus de regering. Klinkt goed. Maar gaat de wet het gewenste resultaat opleveren?
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling