Omvat het loon ook het kwartiertje extra eerder openen van kantoor of werkoverleg tijdens de vrije middagpauze? Spreek dit expliciet af want als je dat niet doet, neem je als werkgever onnodig risico aldus mr. Marcus Draaisma.
Zonder duidelijk beleid voor verantwoordelijk gebruik van AI kunnen de risico's groter zijn dan de voordelen. Advocaten Willemijn Jansma en Robin Verhoeven leggen uit wat werkgevers kunnen regelen zodat AI verantwoord en in lijn met de geldende regelgeving wordt ingezet.
Dinsdag 1 oktober was het weer zover: tijdens de jaarlijkse HR Day kwamen tegen de 300 HR-professionals bijeen om zich te laten inspireren en informeren. Er komt heel wat op hen af, vandaar het thema ‘It’s a jungle out there’. Geen gevaarlijke, wel een uitdagende was de conclusie. En daar laten ze zich graag door anderen bij gidsen.
Medewerkers met een migratieachtergrond delen hun ervaringen met microagressies voornamelijk onderling. Leidinggevenden zijn daarvan vaak niet op de hoogte zo blijkt uit onderzoek onder gemeenten van het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS). De onderzoekers zien een belangrijke taak weggelegd voor HR: objectiveren en signaleren.
In een recente zaak die speelde bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant was de vraag aan of partijen een arbeidsovereenkomst voor de duur van zes maanden waren overeengekomen of een arbeidsovereenkomst voor de duur van zes maanden en één dag. Het lijkt wellicht onbenullig, maar die ene dag maakte in deze kwestie het verschil zo legt arbeidsrechtadvocaat Lieve Holterhues uit.
Bijna de helft van alle Nederlandse werknemers (49,0%) is tevreden over het volledige salarispakket. Bijna een derde (30,6%) staat hier neutraal tegenover en slechts 13,5 procent is ontevreden. Met deze scores staat Nederland op de tweede plek van de meest tevreden werknemers in Europa. Polen is koploper met een tevredenheidspercentage van 51 procent en Servië staat onderaan met slechts 20 procent tevredenheid.
Zonder formele toestemming en zonder medeweten van haar leidinggevende is een zieke ambtenaar op vakantie gegaan. Het nalaten toestemming te vragen voor de vakantie (tijdens ziekte) en het liegen over de werkelijke verblijfplaats zijn verwijtbare gedragingen. Maar ook genoeg redenen voor werkgever om de arbeidsovereenkomst te ontbinden?
Bedrijven die structureel met diversiteit en inclusie bezig zijn behalen meer winst dan wanneer zij dit niet doen zo blijkt uit diverse onderzoeken. Toch sturen werkgevers er niet actief op. Hoe het wel op de agenda te krijgen en er prioriteit aan te geven? DE&I-experts Sacha Martina en Danielle Jiskoot: ‘Laat onderzoeksresultaten zien en wat andere bedrijven al doen en hebben bereikt.’
Het ziekteverzuim door stressgerelateerde klachten is in de afgelopen vijf jaar met 30 procent toegenomen. Dat melden arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare. Het gaat dan bijvoorbeeld om verzuim door overspanning of een burn-out. De arbodiensten spreken van een zorgwekkende stijging en een risico voor de arbeidsmarkt en maatschappij.
In plaats van stress te zien als iets negatiefs, kunnen we het beter beschouwen als een waardevol signaal. Het geeft ons inzicht in wat er ontbreekt in ons leven. Door bewust te investeren in energiebronnen kunnen we niet alleen beter omgaan met stress, maar zelfs floreren aldus docent leiderschap & bevlogenheid Ronald van der Molen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling