Als jij als werkgever transitievergoedingen hebt betaald sinds 2015 dan kun je daar voor gecompenseerd worden. Wellicht wist je dit al en ben je al begonnen met een aanvraag Compensatie Transitievergoeding (CT), of heb je er zelfs al een (aantal) ingediend eerder dit jaar.
Mensen doen ook thuis hun werk, zo blijkt. Online-vergaderen kán gewoon en blijkt veel efficiënter. Maar hoe nu verder? Hoe gaan leidinggevenden om met de nieuwe situatie? Hoe ondervangen zij de nadelen van medewerkers op afstand? En wat doen we eigenlijk nog op kantoor?
Zonder HR zou verzuim nog meer toenemen zo blijkt uit onderzoek door OpenUp.care, het landelijke zorgplatform voor mentale gezondheid. HR treedt dan ook steeds meer op als luisterend oor voor mentale problemen van medewerkers. Verder blijkt uit het onderzoek dat lang niet alle HR-medewerkers een aanspreekpunt hebben voor hun eigen persoonlijke en mentale problemen.
Ook na corona kunnen medewerkers van ING ongeveer de helft van hun werkn vanuit huis verrichten. Dat is de verwachting van Steven van Rijswijk, CEO van ING Group. "Het is duidelijk dat er een andere balans zal zijn dan voor corona," schetst hij de toekomst voor zijn personeel.
Thuiswerken is niet nieuw maar het staat wel zeer centraal in deze tijd door de COVID-19 pandemie. In dit artikel gaan de auteurs in op de mentale impact voor thuiswerkers. Er is sprake van positieve arbeidsbeleving bij thuiswerken. Maar er zijn ook negatieve uitkomsten van verschillende onderzoeken en die vragen om maatregelen om de psychische gezondheid op peil te houden. Want ook als de crisis eenmaal is overwonnen zal thuiswerken in een bepaalde vorm een norm blijven.
De NFC Index Werkomgeving laat zien dat de productiviteitsperceptie en de beleving van de werkomgeving vorig jaar gedaald zijn, maar over de laatste vier jaar stabiel zijn gebleven. Ook is de gemiddelde piekbezetting van de werkplek in 2019 pre-covid gedaald. Dit zijn kernconclusies van de NFC Index ® Werkomgeving 2019 die donderdag 26 november 2020 is gepresenteerd.
Belangrijk in tijden van verandering is allereerst dat de onderlinge relaties goed zijn. Best een uitdaging voor een team op afstand. Door de telefoon en via schermen contact houden geeft een andere dynamiek; hoe iedereen daarmee omgaat verschilt per persoon. Vervolgens moet je ook voldoende richting geven. Waar gaan we heen met het team? Is dit hetzelfde als voorheen of zijn de organisatie- en teamdoelen wellicht aangepast in deze situatie?
Door de lockdown realiseert 36 procent van de werkende Nederlanders zich meer dan ooit dat het belangrijk is om altijd te blijven doorleren. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Bezinning leidt tot inzicht’ van Online Academy, uitgevoerd onder ruim 1.100 Nederlanders in loondienst. Zeven procent van de werkenden is vanwege corona gestart met een training, cursus of opleiding of gaat hiermee starten.
Secundaire arbeidsvoorwaarden zoals thuiswerken, sabbaticals, betaald ouderschapsverlof en flexibele werktijden worden door werkgevers steeds vaker gebruikt in vacatureteksten. Door de coronapandemie verdwijnen kantoorgerelateerde voorwaarden steeds meer naar de achtergrond.
Ondernemers hebben al een half jaar last van de coronacrisis. Dit heeft geleid tot veel vragen en onduidelijkheid over rechten en plichten van werkgever en werknemer: over loon, wijziging arbeidsvoorwaarden, privacy, etc. Op basis van enige rechtspraak daarover en onze eigen advisering daarover zetten wij enkele “best practices” voor u als ondernemer op een rij. Zo bent u goed voorbereid als de tweede coronagolf dit najaar zijn invloed op de arbeidsrelatie zal hebben.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.