Meer dan de helft van de managers zegt dat de veiligheid van medewerkers en erkenning hun belangrijkste focuspunten zijn. Op de lange termijn nemen digitale werkprocessen en organisatorische wendbaarheid toe, als een gevolg van medewerkers en experts die hun werkzaamheden over verschillende afdelingen verdelen.
Gedrag van iedereen die er werkt, is de meest bepalende factor van de identiteit en de cultuur van de organisatie. Soms ligt dat wat wordt verwacht van medewerkers om de ambitie van de organisatie te realiseren, ver weg van de huidige situatie en is een gedragsverandering nodig. Veel organisaties zijn op dit moment actief aan het nadenken over waarden en gedrag. Dat is niet gek want ze vormen de basis van wat medewerkers met elkaar delen: ook in corona-tijden. Of misschien wel: juist in corona-tijden.
Als de coronamaatregelen straks voorbij zijn, blijft thuiswerken populair. Bedrijven kunnen daar nu alvast op anticiperen. Nationale Nederlanden is daarom een platform aan het bouwen dat inzicht gaat geven in het gebruik van de werkomgeving. Ook bij Heineken voorziet men dat kantoren veel meer als ‘hubs’ gebruikt gaan worden en hebben een projectgroep ‘mobiliteit’ opgericht.
We proberen om alles ‘zo normaal mogelijk’ te laten doorgaan in een abnormale tijd. We vertonen allemaal een enorme veerkracht en flexibiliteit. Maar nu de lockdown aanhoudt wordt de veerkracht van velen zwaar op de proef gesteld. Dat betekent dat je extra veel aandacht aan je medewerkers moet geven om hen te steunen en te motiveren. Bijvoorbeeld door de teugels te laat vieren. Zo voorkom je mentale en fysieke overbelasting en houd je je medewerkers energiek en veerkrachtig.
Door effectief interventies in te zetten, kunt u langdurig verzuim voorkomen. Soms kan een kleine aanpassing hiervoor al genoeg zijn. Misschien is de belangrijkste regel: ga met elkaar in gesprek. Kom samen tot een oplossing die voor beide partijen werkt. In dit praktijkverhaal laten we zien hoe u dit kunt realiseren.
Een werkgever is verplicht om een werknemer uiterlijk één maand voor de einddatum van zijn tijdelijke arbeidsovereenkomst te laten weten of de overeenkomst wordt verlengd of niet. Deze aanzegverplichting geldt voor arbeidsovereenkomsten langer dan zes maanden. De wet bepaalt dat de aanzegging schriftelijk moet worden gedaan.
Twee derde van de Nederlandse werknemers weet niet hoeveel leerbudget hij of zij ter beschikking heeft. Ook moet bijna de helft van de leidinggevenden (48%) dat antwoord schuldig blijven. Tegelijkertijd geeft 57% van de HR-professionals aan dat beschikbare leermiddelen te weinig gebruikt worden.
Gedragswetenschapper Julia Schlegelmilch onderzocht voor haar proefschrift aan de VU hoe de fysieke werkplek er in digitaal werk toe doet. Zij ontdekte dat de fysieke werkomgeving een veel belangrijkere rol speelt bij digitaal werk dan vaak wordt aangenomen. Met kwalitatieve en kwantitatieve methoden ging ze dieper in op drie verschillende fenomenen rondom digitaal werk: digitale nomaden, open offices en werken op afstand.
De corona impact op Facilitair Nederland uit zich in topprioriteit voor gezonde omgevingen en kostenbeheersing. Duurzaamheid, de nummer 1 van 2020, blijft niettemin in de top 3. Dit blijkt uit het Benchmarkonderzoek Facilitaire Innovatie dat CSU voor het derde jaar op rij uitvoerde. Uitdagingen liggen bij gebouw -en ruimtegebruik en het faciliteren van veilige werkplekken. Liefst 97% van de facility managers voelt zich in deze bijzondere tijd gesteund door hun directie.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling