Uw verzuimprofiel zegt meer over uw organisatie dan u misschien denkt. Een hoge meldingsfrequentie zegt bijvoorbeeld iets over de verzuimcultuur. Het verzuimprofiel van uw organisatie geeft ook informatie over de duurzame inzetbaarheid van uw organisatie op de langere termijn. Verzuim is daarmee niet alleen een onderwerp van gesprek tussen de medewerker en de leidinggevende maar een onderwerp dat ook thuishoort aan de directietafel. Met andere woorden: Verzuimpreventies, zet in op data.
Het Rijk is in deze pandemie in zijn bedrijfsvoering flexibel en wendbaar gebleken. Door de opgedane ervaringen heeft de Rijksdienst de ambitie om anders te gaan werken. Hiervoor is gestart met het rijksbrede programma ‘Hybride Werken’.
Net zoals vorig jaar stimuleert de Subsidieregeling Praktijkleren (SPL) werkgevers om praktijkleer- en werkleerplaatsen aan te bieden. Tot 2023 stelt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) deze subsidie jaarlijks beschikbaar. U kunt de subsidie aanvragen vanaf 2 juni 2021 om 09:00 uur.
In april 2021 steeg het gemiddeld verzuimpercentage in Nederland naar 4,5%, het hoogste niveau sinds de eerste coronagolf in maart 2020. Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van de HumanTotalCare groep. Hiermee lijkt de piek van de derde golf te zijn bereikt. Werkend Nederland bereidt zich weer voorzichtig voor op het organiseren van werk na corona. Hét moment om afspraken te maken over de ideale mix van werken vanuit huis en op kantoor.
Uit onderzoek van Vakbond CNV uitgevoerd door Maurice de Hond blijkt dat 1,7 miljoen werknemers, werkzaam in de horeca, evenementenbranche en reissector, dit jaar geen vakantiegeld krijgen. Maar mag dat eigenlijk wel? En moet het vakantiegeld altijd in mei uitbetaald worden?
In deze blog bespreek ik vijf valkuilen bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst: de proeftijd, opzegtermijn, tussentijds opzegbeding, de informatieplicht en het concurrentieverbod.
Bent u klaar voor de eerste golf aan sollicitanten, als ‘de achterstand’ van faillissementen wordt ingehaald? De juiste tools besparen je niet alleen tijd, ze helpen je bij je employer brand en zorgen voor kwaliteit en diversiteit.
Nederlanders zijn Europees kampioen zitten: tijdens een werkdag zitten we gemiddeld 10 uur. Tijdens de coronapandemie is het aantal zituren verder toegenomen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid startte daarom begin april de overheidscampagne “Elk halfuur even bewegen. Zet ook de stap!”. Van maandag 17 mei tot en met vrijdag 21 mei kunnen werkenden met zittende beroepen meedoen aan de Werken = Bewegen Challenge.
Sinds corona vindt recruitment steeds meer online en via video plaats. Dit heeft tot gevolg dat vacatures bij werkgevers gemiddeld 15 dagen korter online open staan. De gemiddelde tijd dat vacatures bij directe werkgevers online stonden is gedaald van 60 dagen in de periode van voor en aan het begin van corona tot nu naar gemiddeld 47 dagen.
Thuiswerken, we doen het tegenwoordig allemaal en zullen het ook gedeeltelijk blijven doen. Hoe gaan bedrijven hier mee om? Een interview met Robbert de Ruijter - COO AFAS.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.