Nederlandse werkgevers houden nog altijd de hand op de knip waar het gaat om beloning van werknemers. Salarissen zijn dit jaar opnieuw minder sterk gestegen en ook op secundaire arbeidsvoorwaarden wordt verder bespaard. Wel verwachten werkgevers meer te investeren in flexibeler werken en de ontwikkeling van werknemers.
Werkgevers besteden steeds meer aandacht aan de individuele voorkeuren van werknemers, zoals verdere flexibilisering van werktijd en werkplek. Daarnaast investeren de werkgevers meer in de ontwikkel- en groeimogelijkheden van werknemers.
Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft de in het Belastingplan 2013 aangekondigde wijzigingen in de afdrachtvermindering onderwijs ingetrokken. Reden is de afschaffing van deze afdrachtvermindering in 2014.
Maar liefst 85 procent van de Nederlandse overheidsinstellingen is bezig met invoering van Het Nieuwe Werken. Daarmee zijn zij koploper, gevolgd door de zakelijke en financiële dienstverlening (70 procent). De zorgsector staat met zo’n 40 procent onderaan de lijst.
Hoger opgeleide Nederlanders met een fulltime baan werken hard: gemiddeld 44 uur per week, tegenover de wens om 37 uur te werken. Twintig procent van de hoogopgeleide Nederlanders is zelfs zo gefocust op het werk dat zij zichzelf omschrijven als workaholic. En bijna een derde wordt door de omgeving werkverslaafd genoemd.
Steeds meer bedrijven raken betrokken bij de financiële problemen van hun personeel, met vergaande financiële gevolgen voor het bedrijf zelf. Hetty Schuring, eigenaar van Adviesbureau 'De Sociale Raadsvrouw', waarschuwt er dan ook voor om voorschotten of leningen te verstrekken. Hulp bieden bij het oplossen van de schuld daarentegen is de beste remedie.
Volgens de VPO-Marktmonitor is de omzet in de payrollbranche in 2011 met 4 procent toegenomen ten opzichte van 2010. Dit maakt de VPO (Vereniging Payroll Ondernemingen) bekend.
Dit seizoen is er minder griepverzuim dan in voorgaande jaren. Dat blijkt uit de resultaten van de Grote Griepmeting. Bleef normaal gesproken 85 procent van de Nederlanders thuis bij griepachtige ziekteverschijnselen, de twee vorige winters daalde dat tot 80 procent en deze winter zelfs tot 70 procent.
Bedrijven die meer competitief voordeel willen halen uit hun medewerkers besteden steeds meer aandacht aan workforce analytics. In het boek Calculating Success, How the new workplace analytics will revitalize your organization sommen de auteurs enkele veel voorkomende misvattingen over workforce analytics en een aantal belangrijke uitdagingen op.
Uit cijfers van AWVN blijkt dat in de in februari afgesproken nieuwe cao’s gemiddeld een loonstijging van 1,7 procent werd overeengekomen. In januari was dat 1,4 procent, terwijl het gemiddelde in lijn met de economische vooruitzichten al langere tijd daalt. ‘Zeer riskant.’ Zo kwalificeert werkgeversvereniging AWVN de onverwachte trendbreuk in de ontwikkeling van de cao-lonen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling