Is jouw organisatie wel voldoende fit voor de toekomst? Een onontkoombare en onrustige vraag voor iedere leidinggevende. Je wordt links en rechts ingehaald door start ups en innovatieve proposities. Antwoorden uit het verleden verliezen hun zeggingskracht. En je omgeving lijkt alleen complexer en onoverzichtelijker te worden. Decennia lang Tayloriaans denken zit je in de weg; je hebt de neiging om de controle aan te scherpen omdat je denkt dat je daarmee onzekerheid beter beheerst.
Bij een overname worden sociale zekerheidsaspecten niet altijd meegenomen. Dat is jammer omdat daarmee onnodige risico’s worden genomen.
Wij gaan steeds meer projectmatig werken en medewerkers doen steeds autonomer hun werk. Over twee jaar verhuizen wij zelfs naar een nieuw gebouw met enkel flexplekken. Dat vraagt om een andere manier van leidinggeven. De leidinggevenden van de leidinggevenden, mijn directie, echter, betrekt hun eigen gedrag niet in de verandering. Zij blijven directief, controlerend en beheersend. Het nieuwe gedrag dat ze van de leidinggevenden vragen, beheersen ze zelf niet. Al beweren ze van zichzelf dat ze het al doen. Hoe krijg ik ze in beweging?
Op 1 juli 2015 is de Wet Aanpak Schijnconstructies ingevoerd. Deze wet wordt ingevoerd om constructies aan te pakken die de regels en cao-afspraken omzeilen. De maatregelen moeten bepaalde groepen werknemers en/of arbeidskrachten beschermen tegen uitbuiting en anderen juist weer tegen oneerlijke concurrentie. De volgende maatregelen zijn inmiddels van kracht.
Millennials zijn de laatste generatie die direct getuige is geweest van de overgang van analoog naar digitaal. Zij hebben in hun jeugdjaren de globalisering meegemaakt van een meer en meer verbonden wereld. Ze hebben de opkomst gezien van een nieuwe economie waarin delen en samenwerken voorop staan. Wat zijn de lessen die wij van hen kunnen leren?
Waarom zien de meeste HR-afdelingen er nog steeds hetzelfde uit als twintig jaar geleden? Technologie heeft de wereld en de economie ingrijpend veranderd. Terwijl we dat niet echt kunnen zeggen over HR-organisaties, -structuren en -diensten. We kunnen de problemen van nu niet meer oplossen met de methoden van toen. Het is de hoogste tijd voor nieuwe HR-rollen.
Workforce Alignment kan het verschil zijn tussen winners en verliezers. Daarom 10 tips om dit te verbeteren.
Sinds de invoering van de Wet Bezava ofwel ‘Modernisering ZW’ is de Sociale Zekerheid complexer geworden. De onlangs in werking getreden WWZ doet daar nog een schep bovenop. Door de complexere wet- en regelgeving is ook letselschadeverhaal ingewikkelder geworden. Zo ingewikkeld dat men zich kan afvragen of alle schade in de praktijk nog wel verhaald wordt?
Tussen een arbeidsovereenkomst en opdrachtovereenkomst bestaan essentiële verschillen. Is er sprake van een arbeidsovereenkomst, dan kan de overeenkomst niet worden opgezegd zonder toestemming van het UWV of de kantonrechter, moet er loonbelasting worden betaald en zijn er werkgeverslasten verschuldigd. Is er sprake van een opdrachtovereenkomst, dan kan deze in beginsel altijd worden opgezegd en geldt er een heel ander fiscaal regime.
Sinds 1 juli 2015 is in de wet opgenomen dat de werknemer onder omstandigheden recht heeft op een transitievergoeding na einde van het dienstverband. Deze invoering van de transitievergoeding brengt kosten voor de werkgever met zich. De regering heeft werkgevers echter tegemoet willen komen, en heeft daartoe een besluit genomen waarin wordt geregeld onder welke voorwaarden kosten in mindering van de transitievergoeding kunnen worden gebracht.