Bij ‘echte’ professionals gaat het niet slechts om geld en groei, maar ook om inspirerende manieren van (samen)werken, van slim organiseren en van betekenisvol ‘zijn’. Hoe gedijen professionals op dit moment echter binnen organisaties en welke opties heeft HRM om deze groep te (ver)binden, boeien en benutten?
ABN AMRO en de Rabobank beleven door de kredietcrisis misschien wel de meest turbulente periode uit hun bestaan. Het oplossen van de gevolgen daarvan vraagt om stuurmanskunst en – vooral –nieuw leiderschap. Peter Versluijs en Michael
Er wordt veel gezegd en geschreven over de impact van HRM op bedrijfsprestaties. Maar wat weten we nu eigenlijk over deze causale relatie en wat moeten we ermee? Wij zijn in verwarring. U misschien ook. Daarom zijn we ‘verhaal gaan halen’ bij iemand die zijn onderzoekscarrière heeft gewijd aan dit vraagstuk.
Communicatie- en organisatieadviseurs spreken vaak een andere taal, terwijl ze in verandersituaties feitelijk tot elkaar veroordeeld zijn. Het succes van veranderingen valt of staat volgens de auteurs van het boek
Hoe komen organisaties tot topprestaties? Op welke manier behalen zij blijvend concurrentievoordeel in tijden van onvoorspelbare economische dynamiek? Organisaties die willen excelleren in snel veranderende omgevingen, moeten kunnen vertrouwen op hun medewerkers. HR kan de prestaties van de organisatie positief beïnvloeden door het ontwikkelen van High Performance Work Systems.
Corus in IJmuiden werkt er hard aan een plek te veroveren tussen de beste staalbedrijven ter wereld. Dat vereist continu investeren in technologie, mensen en kennis. Instrumenten ontwikkelen om kennis systematisch te borgen, technisch onderwijs stimuleren én een constante instroom, het is allemaal van strategisch belang. Met Geert-Jan Haveman als Directeur HR heeft Corus op die terreinen veel bereikt. Maar nog niet genoeg. “Te weinig mensen realiseren zich hoeveel internationaal perspectief een technische opleiding biedt.”
Door moderne manieren van procesondersteuning heeft HR de mogelijkheid om essentiële informatie te verzamelen en te delen. Toch zetten nog maar weinig organisaties deze volgende stap in de ontwikkeling van HR-meetbaarheid zo blijkt uit de HR Benchmark 2010 van Raet.
Voor het eerst blijkt uit kwantitatief onderzoek dat zachte en harde HRM geen aparte strategieën zijn: bedrijven die zich op een van beide uitersten richten, presteren domweg minder. Onderzoeker Bart Dietz ondergraaft in zijn proefschrift en passant nog een paar andere prominente HR-dogma’s.
De perikelen rond ABN AMRO vormen de komende jaren ongetwijfeld een interessante casus tijdens HR-managementopleidingen. Een zwaar getraumatiseerde interne organisatie waar het vertrouwen ver te zoeken is, evenals het ooit zo trotse wij-gevoel. Brei dat maar eens recht als HR-strateeg. Er zullen beslist enkele jaren voor nodig zijn, zeggen oud-ABN AMRO-topbestuurder Pauline van der Meer Mohr en bedrijfscultuurdeskundige Peter van den Boom, maar de ontstane schade valt te herstellen.
Afscheid nemen van een ‘onmisbare’ expert is moeilijk, maar soms noodzakelijk. Dat zo’n stap voor drie partijen goed kan uitpakken, blijkt uit de uitbesteding van de salarisadministratie door TNS NIPO. “Verwachtingsmanagement is heel belangrijk in ons vak.”