De generatie jongeren die momenteel de arbeidsmarkt bestormt is verwend en stelt veel te hoge eisen aan werkgevers. Naast een goede balans tussen werk- en privéleven hecht ze sterk aan zingeving en bezieling. De HR-afdeling moet zijn wervingsbeleid drastisch veranderen om deze mensen binnen te halen.
In de sport luidt het adagium vaak: ‘never change a winning team’. Zo dachten de medewerkers van HR er bij de KNVB ook over. Ging toch goed allemaal? Toch besloot ‘coach’ Fred an Haack tot een andere opstelling. “Er was gewoon achterstallig onderhoud.”
Hoofd Arbeidszaken Nicole Maathuis ziet bij Cofely met enige zorg een tekort aan servicemonteurs ontstaan. Ze ziet ook bij de regionale werkmaatschappijen een grote groep ouderen die gewend is om traditioneel te werken en een instroom van jongeren die het volstrekt normaal vinden flexibel te werken en 4x9 voorstaan. Toch vindt ze het ‘prachtige uitdagingen voor ons vakgebied’.
Samenwerken. Je kunt tegenwoordig geen seminar of congres bezoeken of het onderwerp staat wel ergens op de agenda. Vaak genoemde argumenten zijn kostenvoordelen, gratis kennisdelen, kruisbestuivingen of het creëren van meer dynamiek. Maar is dat wel zo? In een interview met drie heren die hun sporen inmiddels verdiend hebben binnen het HR-vakgebied proberen we de waarheid achter samenwerken binnen HR te achterhalen.
Politieke, economische, sociale en technologische ontwikkelingen hebben ontegenzeggelijk invloed op de handel en wandel van elke organisatie. Maar sommige bedrijven bevinden zich in een omgeving die wel héél uitdagend is. Zo kan openbaar vervoer aanbieder Arriva niet zelfstandig bepalen waar zij haar diensten aanbiedt en tegen welke prijs. Een situatie die een aantal specifieke HR-vraagstukken met zich meebrengt.
Een heus rapport, veel media-aandacht, malversaties aan de top, roddels, machtscultuur…. Ogenschijnlijk een half wespennest waar Letty Demmers zich als nieuwe korpschef van de politie Zeeland in begaf. Van roddel naar rolmodel.
In zwaar weer kijken organisaties altijd kritisch naar hun kosten. Snijden in de ondersteunende functies is traditiegetrouw de eerste reflex. Zo ook bij de Dienst Justitiële Inrichtingen. Ted Quispel, directeur SSC DJI P&O; Diensten, over de reorganisatie die hij binnen de P&O-kolom; heeft doorgevoerd om een efficiëntere en betere dienstverlening aan de ‘klantorganisatie’ te realiseren.
Spiritualiteit, duurzaamheid en kleinschaligheid. Dát is wat grote bedrijven nodig hebben om te kunnen overleven aldus Paul de Blot, hoogleraar Business Spiritualiteit. Maar hoewel de huidige malaise overal een enorme impact heeft, is het roer niet zomaar om. “De problemen houden pas op als de verstarde oude generatie managers letterlijk is uitgestorven.”
Inzetbaarheid is de komende jaren een kernthema in arbeidsorganisaties. AWVN heeft hierop in 2010 een visie ontwikkeld, samen met enkele HR-managers en een wetenschapper. Hoe deze visie steeds meer werkelijkheid wordt leest u hier.
Is er een link tussen integriteit en effectief leiderschap? Om deze vraag te beantwoorden, onderwierpen professor Robert Hooijberg en Research Associate Nancy Lane van IMD, Business School te Lausanne in Zwitserland 175 overheidsmanagers aan een onderzoek. Het resultaat van hun studie is ontnuchterend.