Een compleet en flexibel opleidingstraject, op maat gemaakt, en volledig in lijn met de groeiambities van de organisatie. Welke HR-manager wil dat nou niet? In Limburg neemt Zuyd Professional - onderdeel van de gelijknamige hogeschool – het voortouw met een vernieuwend onderwijsaanbod dat telkens samen met bedrijven in partnerschap wordt ontwikkeld.
Het thema Duurzame Inzetbaarheid was tot voor kort als puberseks: er werd veel over gesproken maar weinig aan gedaan. En als er al wat aan gedaan werd is het ad hoc. Hoe hier een geïntegreerd beleid van te maken en medewerkers mee te krijgen? Het Effectiviteitsmodel Duurzame Inzetbaarheid kan daarbij helpen.
Al jaren passen bedrijven Business Intelligence en Analytics op grote schaal toe. Dit speelt dan ook een steeds grotere rol in de besluitvorming. Nu onder meer afdelingen als Marketing, Finance en Supply Chain hier al de vruchten van plukken, is het hoog tijd voor HR Analytics om uit de kinderschoenen te stappen: 'Think big, start small and scale or fail fast'.
Hoe een HR-afdeling acteert hangt sterk af van de manier waarop het HR-beleid is belegd binnen de organisatie. Heeft de lijn een belangrijke functie bij de uitvoering? Is er een verdeling tussen centraal en decentraal beleid? Inrichtingskeuzes brengen doorgaans zowel voordelen als nadelen met zich mee, wat kan leiden tot spanningsvelden voor HR.
De zoektocht naar een nieuw kantoor is lang niet altijd eenvoudig. Er zijn tal van aspecten om rekening mee te houden, onder andere de prijs, locatie, faciliteiten en natuurlijk het formaat. Het aantal vierkante meter dat nu afgenomen wordt is waarschijnlijk een aantal jaar geleden overeengekomen en mogelijk helemaal geen relevante representatie voor de huidige behoefte aan werkplekken, vergaderruimtes en overige ruimtes.
Hoe maak je de kosten en baten van investeringen in duurzame inzetbaarheid inzichtelijk en welke maatregelen moet je nemen om de ambities van je organisatie op het gebied van duurzame inzetbaarheid te verwezenlijken? De KOBA-DI-tool, die sinds afgelopen najaar beschikbaar is, geeft antwoord op die vragen.
Wat kunt u verwachten van de wijziging van de Arbowet, die vanaf 1 juli 2017 ingaat? Wat betekent dit voor HR, de preventiemedewerkers, OR en natuurlijk uw medewerkers? Hoe kunt u zich hierop goed voorbereiden? In het webinar dat gehouden werd op 23 maart j.l. ging Peter van den Hout (hoofdredacteur HR Praktijk) in gesprek met Wilco de Bree, Bedrijfsarts bij Arbo Unie en Giel Beijer, Arbeidshygiënist bij Arbo Unie.
“Ruim de helft van de medewerkers in Nederland overweegt een overstap naar een andere werkgever, liever vandaag dan morgen.” Dat schreef Het Financieele Dagblad naar aanleiding van het gepubliceerde onderzoek van HR-dienstverlener Raet. De aantrekkende economie lijkt een verschuiving op gang te brengen. Medewerkers staan weer open voor vernieuwing en organisaties maken zich steeds meer zorgen of hun organisatie wel aantrekkelijk genoeg is om nieuwe medewerkers aan te trekken en huidige medewerkers te behouden. Maar wat maakt een organisatie nu eigenlijk aantrekkelijk voor (potentiële) medewerkers?
Topsport en talentmanagement, de twee ontlopen elkaar niet veel. HR en leidinggevenden in organisaties kunnen dus veel leren van de topsportmentaliteit. Welke leiderschapscompetenties moet je in huis hebben? Hoe zorg je voor vasthoudendheid bij jezelf en je team om tot grote prestaties te komen? Oud-manager van het gouden Olympische zeilteam, Maike Willems, geeft de antwoorden.
Nederlanders brengen het grootste deel van hun werktijd nog steeds door op kantoor. Als mensen al thuiswerken, is dat in twee derde van de gevallen incidenteel, bijvoorbeeld door stress en concentratieproblemen op kantoor. Slechts een tiende van de Nederlandse werknemers is dan ook écht tevreden met zijn werkplek, zo blijkt uit onderzoek van Ipsos en Steelcase Group. Coalesse (onderdeel van Steelcase) geeft 8 tips om hier verandering in te brengen.