Logo
  • Blog
  • 3 november 2017

‘Zolang het energie gevende stuk groter is dan het energie vretende stuk kunnen mensen prachtig presteren'

Sommige dingen in je werk of je leven kosten je energie. Die trekken als het ware je ‘batterij’ leeg. Gelukkig zijn er aan de andere kant ook dingen in je werk en je leven die energie geven en die de batterij kunnen vullen. Zolang het energie gevende stuk groter is dan het energie vretende stuk kunnen mensen prachtig presteren. Als de energievreters echter over een langere periode groter zijn dan de energiebronnen, krijgen mensen ook klachten.

Energiebronnen en energievreters

Als mensen in een dergelijke onbalans raken kan dat komen doordat de energievreters groeien, maar ook doordat de energiebronnen (ongemerkt) krimpen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan minder aandacht voor hobby’s of minder vrije tijd voor jezelf.  We miskennen soms het belang van het onderhoud aan dit soort energiegevers, terwijl dit minstens zo belangrijk is als het onderhoud aan energievreters. Bovendien is het investeren op energiegevers veel leuker, zowel voor de persoon zelf als voor degene met wie hij of zij in gesprek is (bijvoorbeeld een leidinggevende of HR). Een mooie vraag die je aan medewerkers of aan elkaar kunt stellen is: “Wat ga je vandaag/volgende week doen wat je energie gaat geven?” Vaak is dit al een leuke aanleiding om verder in gesprek te gaan over de balans tussen energiegevers en ‘energievreters’.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.