Logo
  • Nieuws
  • 7 april 2008
  • Conny Fritse
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Ziek door eigen schuld, dan geen loondoorbetaling

Artikel 7:629 BW stelt dat de werkgever verplicht is 70 procent van het loon door te betalen bij arbeidsongeschiktheid, tenzij de werknemer zijn ziekte met opzet heeft veroorzaakt. Hoe zit het echter wanneer de CAO de werknemer recht geeft op een aanvulling van dat loon en de werknemer ziek thuis zit wegens een zaalvoetbalblessure?

 

Beeld Ziek door eigen schuld, dan geen loondoorbetaling

Toen de werknemer voor de zoveelste keer als gevolg van zaalvoetbal uitviel, zette de werkgever het aanvullende loon stop omdat de ziekte door schuld en toedoen van de werknemer zou zijn veroorzaakt. In art. 16 van de tussen hen geldende CAO staat immers dat de werknemer recht houdt op zijn gemiddelde loon voorafgaande aan de periode van arbeidsongeschiktheid tenzij de arbeidsongeschiktheid door ‘de schuld’ of door ‘toedoen’ van de werknemer is veroorzaakt. De werknemer is het hier niet mee eens en vordert aanvulling van zijn loon op grond van de CAO.

 

Eigen schuld

De kantonrechter van Tiel wijst de vordering van de werknemer toe. Het Hof Arnhem vindt dat er sprake is van ‘eigen schuld’ omdat de werknemer wist dat het risico op blessures bij zaalvoetbal erg hoog is en de werknemer geen maatregelen heeft getroffen om de arbeidsongeschiktheid te voorkomen. De Hoge Raad acht de uitleg van het Hof juist. Het woord ‘opzet’ in artikel 7:629 BW heeft een andere betekenis dan de woorden ‘schuld’ en ‘toedoen’ in de bewuste CAO. (Hoge Raad, 14 maart 2008, LJN: BC6699)

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.