Logo
  • Nieuws
  • 11 maart 2020
  • Bron: Rijksoverheid en KvK

3 tips om corona op de werkvloer te bedwingen

Nederland is in de greep van het coronavirus en dit merken we ook op de werkvloer. Wat kunnen werkgevers doen om de risico's op verdere verspreiding en eventuele schade te beperken? 3 tips, met speciale aandacht voor Brabant.

Beeld 3 tips om corona op de werkvloer te bedwingen

1. Neem de hygiëne in acht op de werkvloer

Dit begint al bij: geen handen schudden. En zorg dat medewerkers hun handen regelmatig wassen. Maak gebruik van papieren zakdoekjes en verzoek medewerkers te niesen in hun elleboog.

Verder is goede schoonmaak van de werkplekken cruciaal om mogelijke verspreiding van virussen te voorkomen. Laat medewerkers toetsenborden, muizen en werkoppervlaktes extra goed schoon houden. En vraag schoonmakers om lichtknoppen, deurknoppen, kranen en de leuning van de trap extra onder handen te nemen. Tot slot: goed ventileren van de werkruimte zorgt voor 'verschoning' van de binnenlucht. Het coronavirus kan overigens niet verspreid worden via airconditioning, aangezien de druppels slechts twee meter kunnen overbruggen en te zwaar zijn om door de airconditioning opgezogen te kunnen worden.

2. Stimuleer thuiswerken (indien mogelijk)

Zolang medewerkers geen ziekteverschijnselen vertonen is er volgens het RIVM geen reden om hen te weren van de werkvloer. Dit verandert wanneer medewerkers ziekteverschijnselen hebben zoals verkoudheidsklachten, hoesten of koorts of wanneer ze contact hebben gehad met een coronapatiënt of in een risicogebied zijn geweest. Zij worden dan verzocht om niet naar het werk te komen en contact met andere mensen te mijden. Thuiswerken kan in dat geval eventueel wel, aldus het RIVM. Voor zorgverleners (buiten het ziekenhuis) geldt overigens een apart protocol.

Voor werkplekken in Noord-Brabant zijn de adviezen dwingender dan in de rest van ons land. Hier is het advies om - als het kan - tot en met 31 maart zoveel mogelijk thuis te werken. Medewerkers zonder gezondheidsklachten kunnen in principe wel naar hun werk komen. Het kabinet heeft werkgevers in Noord-Brabant verzocht om te bekijken of werktijden gespreid kunnen worden om onderlinge contacten tot een minumum te beperken.

3. Check mogelijkheden voor werktijdverkorting

De regeling voor werktijdverkorting is bedoeld voor bedrijven die tijdelijk geen werk meer hebben voor (een deel van) het personeel, door omstandigheden die buiten het normale ondernemersrisico vallen. Het coronavirus valt daar ook onder. Ondernemers moeten hiervoor aantonen dat zij ten minste twee weken en naar inschatting maximaal 24 weken ten minste 20% minder werkuren hebben door het coronavirus. Klik hier voor meer informatie.

Voor elke werkplek geldt dat een protocol van GGD in werking treedt als door contacten van de werknemers de kans bestaat op besmetting op de werkplek. Dat protocol bepaalt welke maatregelen worden genomen. Klik hier voor meer informatie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.