Logo
  • Nieuws
  • 1 juli 2014

Ondernemers slecht geïnformeerd over gevolgen Wet werk en zekerheid

De recent aangenomen Wet werk en zekerheid heeft belangrijke gevolgen voor het arbeidsrecht en de uitvoering daarvan door bedrijven vanaf 1 januari 2015. Drie vierde  van de MKB-bedrijven in Nederland is echter niet of slechts gedeeltelijk op de hoogte van wat er precies verandert.

Beeld Ondernemers slecht geïnformeerd over gevolgen Wet werk en zekerheid

Bijvoorbeeld als het gaat om ontslagrecht en het aantal tijdelijke arbeidscontracten dat een bedrijf mag uitgeven. Uit de MKB Barometer personeelszaken, uitgevoerd door Markteffect in opdracht van Please Payroll, blijkt dat veel bedrijven zich slecht laten informeren over de nieuwe wetgeving en daardoor op korte termijn geconfronteerd worden met de onverwachte en ongewenste gevolgen hiervan.

Consequenties

De Wet werk en zekerheid is door de politiek geïnitieerd met de gedachte om het ontslagrecht sneller en goedkoper te maken, de rechtspositie van flexwerkers te versterken en meer mensen uit de WW aan het werk te krijgen. De Eerste en Tweede Kamer zijn akkoord met de wet en dat betekent vanaf 2015 ingrijpende veranderingen in het arbeidsrecht. Payrollorganisatie Please is van mening dat de wet het MKB in Nederland niet ten goede komt. “MKB-bedrijven zullen flexwerkers nu juist sneller moeten laten gaan. Ondernemers komen nu sneller voor de keuze te staan of ze hen een vast contract geven,” aldus Hans van de Ven, directeur van Please. Hij is dan ook verbaasd over de veelal positieve reacties uit de markt op de nieuwe Wet werk en zekerheid. “Dat grote bedrijven blij zijn met de veranderde wetgeving is nog te begrijpen. Voor hen komt de versoepelde ontslagregeling als geroepen in het huidige economische klimaat dat nog steeds verre van voorspelbaar is. Maar wij merken bij onze opdrachtgevers dat zij zich niet beseffen wat de consequenties zijn van de nieuwe wet. Met als gevolg dat deze middelgrote en kleine ondernemingen straks geconfronteerd worden met keuzes waarvan ze nu nog niet inschatten dat ze die moeten maken. Ze zullen hun medewerkers sneller een vast contract moeten aanbieden of ze juist sneller moeten laten gaan. Simpelweg omdat ze het in het huidige klimaat niet kunnen veroorloven om vaste contracten aan te bieden.”

64 Procent MKB niet op de hoogte

Eén op tien MKB’ers (11 procent) is totaal niet op de hoogte van de aankomende wetswijzigingen ten aanzien van ontslagrecht en flexibele arbeid als gevolg van de aanname van de Wet werk en zekerheid. Maar liefst 64 procent van alle MKB bedrijven is zich slechts gedeeltelijk bewust van wat er precies verandert in 2015. Een kwart van alle MKB bedrijven geeft aan wel precies te weten wat er speelt als het gaat om de aankomende wetswijzigingen.

Als het gaat om de nieuwe transitievergoeding weet slechts 16 procent van alle MKB’ers wat deze inhoudt. Eén op de drie MKB’ers (32 procent) is daarentegen totaal niet op de hoogte van de inhoud van de ontslagregeling. Vooral MKB-bedrijven met 2 tot 5 medewerkers (38 procent) zijn niet op de hoogte van de inhoud. MKB bedrijven met 50 tot 250 medewerkers zijn beter geïnformeerd maar alsnog kan 21 procent niet uitleggen wat de nieuwe regeling exact behelst. Wat verder opvalt is dat bedrijven die geen payrolling inzetten (40 procent) niet op de hoogte zijn van wat de transitievergoeding inhoudt in vergelijking tot bedrijven die wel payrolling inzetten, daar is slechts 18 procent niet op de hoogte.

Doorvoeren nieuwe wet- en regelgeving

Bedrijven kunnen zich op een aantal manieren laten informeren over veranderde wet- en regelgeving. De meeste MKB’ers (38 procent) vertrouwen op externe berichtgeving en adviespartijen om op de hoogte te blijven. 35 Procent informeert zich daarnaast of alleen via nieuwsbrieven en websites en nog eens 35 procent blijft op de hoogte via zijn netwerk en andere collega-ondernemers. Eén op tien MKB’ers geeft aan moeite te hebben om op de hoogte te blijven van wijzigingen in wet- en regelgeving. Ruim een derde van het MKB besteedt het doorvoeren van wetswijzigingen en nieuwe regels inzake personeel en dagelijkse bedrijfsvoering uit aan een gespecialiseerde partij. Anderzijds geeft iets meer dan een kwart van de MKB-bedrijven aan dit volledig zelf te doen.

Rapport Flexibele arbeidsrelaties en Wet werk en zekerheid

Direct aan de slag met flexibele arbeidsrelaties?

Met dit rapport – aangepast aan de Wet werk en zekerheid - beschikt u over de ultieme handleiding om aan de slag te kunnen met de meest gebruikte flexibele arbeidscontracten. Daarnaast vindt u informatie over Uitzenden en Payrolling. Meer informatie en downloaden

Tip: Bekijk ook onze Arbeidsrecht Roadshows met als onderwerpen: Wet werk en zekerheid, Modernisering ziektewet en Ontslag bij ziekte.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.