Logo
  • Nieuws
  • 3 maart 2016
  • Mariel Hovemann
  • Bron: Nu.nl | NRC

Aantal vaste contracten toegenomen na Wwz

Volgens minister Lodewijk Asscher zorgt de Wet werk en zekerheid niet voor een afname van vaste banen. Hij wijst daarbij op cijfers van het CBS die een toename laten zien van het aantal vaste contracten in het laatste kwartaal van 2015 zo weet Nu.nl te melden. Volgens het CBS is het echter te vroeg om conclusies te trekken en ook MKB Nederland ziet het anders.

Beeld Aantal vaste contracten toegenomen na Wwz

De meeste ondernemingen zouden na invoering van de nieuwe 'flexwet' niet bereid zijn iemand eerder in vaste dienst te nemen zo bleek eerder uit onderzoek onder leden van werkgeversorganisatie AWVN. Cijfers van het CBS laten echter iets anders zien aldus de minister. In het laatste kwartaal van 2015 steeg het aantal vaste contracten met 5.000. 

Wwz mislukking

Dit staat echter haaks op de bevindingen van VNO-NCW en MKB Nederland. Een dag eerder noemde Michaël van Straalen van MKB Nederland in een interview met NRC de ontslagwet nog ‘een mislukking’. De wet doet ‘het tegenovergestelde van wat de bedoeling was’. Volgens de voorzitter kunnen vooral de kleinere werkgevers de kosten en risico’s van de Wwz niet dragen en kiezen ervoor om mensen niet of minder vaak in vaste dienst te nemen. Van Straalen: “Vast werk wordt vaster en je ziet een enorme toename van flexibele contracten.”

CBS zelf zegt dat de minister te gehaast conclusies heeft getrokken. In Stand.nl op NPO Radio 1 zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS dat het te vroeg is om uit de genoemde cijfers het effect van wat voor wet dan ook uit te halen. Er kunnen volgens hem ook hele andere zaken spelen. De beste vergelijking is een vergelijking met hetzelfde kwartaal van een jaar eerder. Daar zie je juist een daling van 48.000 vaste banen en een stijging van flexcontracten aldus Van Mulligen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.