Logo
  • Nieuws
  • 21 april 2016
  • Mariel Hovemann
  • Bron: ministerie SZW

Aanpassingen Wwz: mkb betaalt transitievergoeding niet langer zelf

Het kabinet heeft met coalitiepartners en sociale partners overeenstemming bereikt over aanpassingen van de Wet werk en zekerheid (Wwz). Het totale pakket met arbeidsmarktmaatregelen is naar de Tweede Kamer verzonden.

Beeld Aanpassingen Wwz: mkb betaalt transitievergoeding niet langer zelf

Kabinet, werkgevers en werknemers stellen vast dat de doelstellingen van de Wet werk en zekerheid (Wwz) breed gedragen worden, maar dat de wet in de uitvoering op onderdelen bijsturing vraagt. Hierbij is snelheid geboden, zeker waar het gaat om het seizoenswerk aldus kabinet, coalitie en sociale partners.

Seizoensgebonden werk

Werkgevers en werknemers krijgen de mogelijkheid om voor seizoensgebonden werk bij cao een uitzondering op de Wwz te maken. In de wet is vastgelegd dat werknemers na een opeenvolging van drie contracten (met een tussenpoos van ten hoogste zes maanden) een vast contract moeten krijgen. Voor werknemers die vanwege natuurlijke of klimatologische omstandigheden maximaal negen maanden per jaar aan het werk kunnen, mag de tussenpoos in deze ketenbepaling bij  cao op ten hoogste drie maanden worden gesteld in plaats van de wettelijke zes.

Transitievergoeding

Werknemers die langdurig ziek zijn, houden recht op een transitievergoeding maar hun werkgever wordt gecompenseerd uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Hier zal een verhoging van de (uniforme) premie tegenover staan.

En ook komt er een aanpassing van de transitievergoeding bij ontslag om bedrijfseconomische redenen als een cao-regeling van toepassing is.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.