Logo
  • Blog
  • 16 april 2015

Wil jij ook kansloos zijn op deze arbeidsmarkt?

Ok, ik geef het direct toe. Ik heb me er zelf ook schuldig aan gemaakt en het CV als negatief selectie instrument gebruikt bij sollicitatieprocedures. In mijn recente verleden als directeur van een bedrijf met zo’n 200 mensen op de loonlijst, plaatsten we dikwijls vacatures, voor psychologen, officemanagers etc. Publicatie van een vacature is een mooie manier om te laten zien dat het goed gaat met je bedrijf. Op haar kamer zat mijn HR-manager verstopt achter een stapel van 531 brieven met CV. Of er een idee was, hoe deze stapel hanteerbaar te maken. Gelukkig bood het CV uitkomst op basis van objectieve criteria, gelet op de gewenste samenstelling van het team uiteraard.

531

Eerst de check op de opleiding. Goed, alle schrijvers begrepen dat het ging om een academische achtergrond. Eens verder kijken, iedereen geboren voor 1965 valt af, gelet op de samenstelling van het team.  Zie daar de eerste 171 afvallers en de matige positie van de vijftigplusser op de sollicitatiemarkt. Met dank aan het CV.

360

Nog 360 brieven over, het betreft geen startfunctie, enige ervaring is toch wel gewenst. Hoe vertalen we enige ervaring? Eén jaar werk ervaring? Eén jaar is 18 afvallers, drie jaar is 137 afvallers. Dan toch maar kiezen voor minimaal drie jaar werkervaring. Ook de positie van de jonge werknemer is niet bepaald fraai. Met behulp van het CV natuurlijk.

223

De stapel slinkt weliswaar, maar is met 223 brieven nog steeds mega. Branchespecifieke ervaring is ons volgende criterium. Met ervaring in de branche, betekent kennis van onze doelgroep. Dit is een grote vis, 148 kandidaten voldoen niet aan het criterium. We zijn onder de 100! Ja, doorstromen naar een andere sector is lastig. Het CV houdt de mensen op hun plaats.

75

We zijn nog steeds niet aangeland in het stadium om de brieven ook echt te lezen. Applicatiekennis is ook erg belangrijk. Is zeker te leren, hebben we immers zelf ook gedaan. Maar toch, die 75 resterende brieven liegen er nog steeds niet om. Welke applicaties typeren we als noodzakelijk en welke als wenselijk. Passen we alleen 'noodzakelijk' toe, dan levert het 14 afvallers op, nemen we de hele wensenlijst ook mee, dan gaan we naar 63. We gaan voor onze volledige wensen en hebben nog 12 kandidaten over. Best bijzonder, hoeveel je uit een CV kunt halen.

12

Een behapbaar aantal die 12 brieven. Uit deze 12 nodigen we 3 mensen uit voor een gesprek en vullen aan met wat uit ons netwerk al bekend is. Vanuit het eigen netwerk komen Marina de Vries van 53 en Henk van Dam 48. Marina heeft geen branchespecifieke ervaring, maar het team was zeer enthousiast. Henk heeft een beetje een saaie uitstraling, had ruzie met onze applicaties toen hij een aantal klussen voor ons deed. Hij leverde echter naar volle tevredenheid. Een echte vakman, die steeds contact met ons heeft gehouden.

5

We sturen 526 'bedankt en succes' mails en plannen 5 sollicitatiegesprekken. 3 Dankzij hun CV en twee ondanks hun CV. Nee, ik vertel niets over de uitkomst van het gesprek, ik vertel iets over kansen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.