Logo
  • Nieuws
  • 18 april 2008
  • Mariel Hovemann

Sollicitant geeft P&O’er maar net een voldoende

Eén op de drie sollicitanten denkt het sollicitatiegesprek beter te kunnen voeren dan de P&O’er of recruiter tegenover hem. Dit blijkt uit onderzoek van Werf&, een kwartaalmagazine over arbeidsmarktcommunicatie. Gemiddeld krijgt de recruiter of P&O’er een 7 van sollicitanten.

Beeld Sollicitant geeft P&O’er maar net een voldoende

Naast een kwantitatief onderzoek waarbij 141 actief werkzoekenden gevraagd werd naar hun meest recente sollicitatie-ervaringen, bezocht Werf& met vijf mystery guests het Sp!ts Career Event. De mystery guests waren allen studenten in de laatste fase van hun studie. Ze beoordeelden een kleine dertig werkgevers, waarbij iedere werkgever door ten minste twee mystery guests werd bezocht en beoordeeld. De studenten blijken nóg kritischer te zijn dan de groep actief werkzoekenden. Ze geven gemiddeld niet hoger dan een 6,6 aan deze organisaties.

 

Stroef

Sollicitanten die een baan aangeboden krijgen, weigeren die in veertig procent van de gevallen, zo blijkt uit het onderzoek. Als men zegt een baan niet aan te nemen, is dat in de eerste plaats vanwege een te laag salarisaanbod. Ten tweede omdat een andere functie meer uitdaging biedt of vanwege beperkte doorgroeimogelijkheden. Ten derde vanwege een onprettig of stroef verlopen sollicitatiegesprek. Als men besluit om een baan wél te accepteren, is het salarisaanbod ineens een stuk minder relevant. De uitdagende functie en sfeer in de organisatie zijn dan het belangrijkst. Gevolgd door goed contact met de toekomstige collega’s.

 

Checklist voorbereiding sollicitatiegesprek

Een goed verlopend sollicitatiegesprek waarin u uzelf verkoopt is dus van groot belang. Om het gesprek zo goed mogelijk voor te bereiden hebben wij een checklist voor u opgezet.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.