Logo
  • Blog
  • 4 mei 2015

Selecteer niet op competenties!

Bij het werven en selecteren van nieuwe medewerkers werd voorheen vooral gekeken naar competenties, kennis en ervaring. Deze zaken zijn nog steeds belangrijk, maar andere dingen zijn nu nog veel belangrijker.

In de snel veranderende wereld kun je veel beter selecteren op houding, gedrag en het vermogen en de wil om te leren. De functie waarvoor iemand wordt aangenomen ziet er in de toekomst waarschijnlijk anders uit. Ontwikkelingen gaan, mede door technologie, zó snel dat functies ook snel veranderen. En dan heb je dus mensen nodig die zich snel kunnen aanpassen.

Totaal nieuwe functie

Functies veranderen dusdanig dat er eigenlijk een hele nieuwe functie ontstaat. Een functie die er eerder niet was en waar niemand dus ervaring in heeft. Het aanpassingsvermogen en de wil en vermogen om te leren is dus essentieel en veel belangrijker dan eerder verworven competenties. Selecteer daar dan dus op!

Opleiding en ervaring

Zegt opleiding en eerdere ervaring dan niets meer? Jazeker wel! Maar niet zozeer wat iemand gedaan heeft, maar wel of iemand in het verleden al heeft laten zien zich aan te kunnen passen. Het niveau van de opleiding is een indicatie van het denkvermogen van een medewerker. Dat is dus nog steeds een belangrijke indicatie. Daarnaast is een bepaald basisniveau ook zeer gewenst.

Lerend vermogen en gedrag

Focus bij Werving & Selectie dan dus voortaan op lerend vermogen en gedrag!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.