Logo
  • Nieuws
  • 19 december 2012
  • Siem Kannekens

'Mentaliteitsverandering werkgevers nodig voor 50-plussers'

Een mentaliteitsverandering bij werkgevers is de belangrijkste slag die gemaakt moet worden om de arbeidsparticipatie bij ervaren werkenden te vergroten. Dit zou niet alleen de 50-plussers helpen, maar ook andere groepen die een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dat stelt Anne-Marije Buckens, directeur van 50 Company, in een reactie op het voornemen van het kabinet om de arbeidskansen van 50-plussers te vergroten.

Beeld 'Mentaliteitsverandering werkgevers nodig voor 50-plussers'

Het kabinet heeft eerder aangekondigd dat het in gesprek wil met bonden en werkgevers over een sociale agenda. Duurzame inzetbaarheid van werknemers moet daarin wat Minister Lodewijk Asscher en Staatssecretaris Jette Klijnsma betreft een belangrijke plaats innemen.

 

Hulp noodzakelijk

Volgens Buckens is het van belang dat  mensen die hun baan verliezen zo snel mogelijk op weg geholpen worden. “Deze doelgroep is er vaak van uit gegaan dat zij bij hun huidige werkgever met pensioen zouden gaan. In de huidige situatie worden deze mensen naar mijn mening te lang aan hun lot overgelaten, waardoor het 'werkloos zijn' een te grote rol in het leven van deze mensen gaat spelen.” Buckens is er groot voorstander van om deze mensen zo snel mogelijk een zetje in de juiste richting te geven door ze op te leiden. “Concreet, praktisch en arbeidsmarktgericht.”

 

´Oudelullenregels´ en demotie

Daarnaast zijn 50-plussers minder aantrekkelijk door diverse emolumenten en de zogenaamde 'oudelullenregels'. Iets waar de meeste kandidaten van 50 Company graag afstand van zouden willen doen. Ook vragen de opbouw van het loonhuis en de cao's om aandacht als we de 50+ arbeidsparticipatie willen stimuleren.

 

Gelijke behandeling

Volgens Buckens moet er een situatie komen waarin het net zo normaal is om een 50-plusser aan te nemen als iemand die jonger is. "Social Return is in het huidige regeerakkoord op de agenda gezet. Ik denk dat we er voor moeten waken dat het een wet met een daarbij behorend quotum wordt. Het moet naar mijn idee de standaard worden, aangevoerd door de best practices die we al hebben in ons land."

“Zolang werkgevers 50-plussers, maar ook andere groepen, blijven zien als een uitzonderingsgroep, zullen zij dit ook blijven. Zodra dit stempel weggenomen wordt en kandidaten beoordeeld worden op hun capaciteiten, competenties en toegevoegde waarde voor een organisatie, worden er pas stappen gemaakt.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.