Logo
  • Nieuws
  • 19 mei 2014
  • Toine Al

Kandidaten selecteren via serious games

Bedrijven selecteren en ontwikkelen medewerkers steeds vaker op basis van data-analyse. Nog even en een game bepaalt de selectieprocedure.

Beeld Kandidaten selecteren via serious games

Volstaat 20 minuten gamen om toptalenten te selecteren? Shell deed onlangs een proef met de games Dungeon Scrawl en Wasabi Waiter, aldus NRC Next (14 mei 2014). In Dungeon Scrawl moet je door een doolhof navigeren en puzzels oplossen. Bij Wasabi Waiter moet je de juiste sushi aan de juiste klanten serveren in een steeds drukker wordend restaurant. De spellen zijn ontwikkeld door een team van psychologen, neurowetenschappers en data-specialisten van het Amerikaanse data-bedrijf Knack. Puur op basis van hun spelgedrag konden de makers hieruit in luttele minuten de toptalenten aanwijzen.

Employee intelligence

Talentscout Hans Haringa van Shell vond de resultaten van de proef verbluffend. Momenteel experimenteren meer werkgevers met het gebruik van employee intelligence. Onder meer ABN AMRO, Rabobank, ManpowerGroup, Philips, Achmea, ING. Uit een peiling onder 133 Nederlandse werkgevers in maart bleek dat een kwart van hen alle personeelsgegevens al centraal opslaat voor data-analyse. Jaap Paauwe, hoogleraar Organisatie en Personeel aan de Universiteit van Tilburg, begrijpt de hype rond data-analyse wel. "Bedrijven zijn wakker geworden. Eerst gingen ze klantgegevens analyseren. Nu is de medewerker aan de beurt. Door personeelsdata te koppelen aan winst- en omzetcijfers en klantbeoordelingen, weet je wat de investeringen in talent je opleveren."

Voor sollicitatieprocedures vereisen de EU-regels nog wel dat een menselijk oordeel uiteindelijk beslist. Maar in Brussel is de discussie hierover gaande. Het kan straks inderdaad zo zijn dat je loopbaan bepaald wordt door de uitslag van een online game.

Het volledige artikel Lekker gamen tijdens je sollicitatie in NRC Next

Tv-interviews met de directeur/oprichter van Knack:

http://video.foxbusiness.com/v/3128054690001/video-game-determines-your-best-skills/#sp=show-clips

http://fusion.net/Modern_Life/video/gaming-job-interviews-234970

 

Masterclass Basics HR Analytics

Met HR Analytics kan de impact van HR investeringen en processen in kaart worden gebracht. Het toepassen ervan blijkt voor veel HR-professionals nog een flinke uitdaging! Toch wordt HR in toenemende mate om verantwoording gevraagd: Wat zijn de kosten en de baten? Hoe maak ik inspanningen en resultaten inzichtelijk? Deze masterclass geeft u in een dag de juiste tools. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.