Logo
  • Nieuws
  • 14 februari 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Betere bescherming voor arbeidsmigranten

De VIA, Vereniging voor Internationale Arbeidsbemiddelaars, pleit voor afspraken in de uitzendcao’s omtrent goed werkgeverschap voor buitenlandse werknemers, omdat de huidige cao’s voor deze doelgroep tekortschieten.

Beeld Betere bescherming voor arbeidsmigranten

De leden van de VIA bemiddelen jaarlijks circa 45.000 buitenlandse werknemers. Het gaat hierbij voornamelijk om Duitsers, Portugezen, Grieken, Polen en Tsjechen.

 

Duidelijkere cao’s

De vereniging stelt een aantal concrete afspraken voor op het gebied van sociale- en medische begeleiding, loon, huisvesting, orde en netheid, taaltraining, onregelmatig werken, tijd voor tijd regeling en gedragsregels voor zowel werkgevers als werknemers. “Deze afspraken moeten leiden tot duidelijkere cao’s, waardoor er een betere bescherming ontstaat voor arbeidsmigranten”, aldus Gerlof Roubos, directeur van de VIA.

 

Uitbuiting en misbruik voorkomen

Ook wil de VIA dat er afspraken vastgelegd worden over de informatieplicht van werkgevers naar werknemers, de wijze waarop werkgevers omgaan met huisvesting en ziektekostenverzekering als de werknemers uit dienst gaan. “Door hier afspraken over te maken voelen werknemers zich niet gedwongen om bij een werkgever te blijven werken. Daarnaast krijgen de werknemers een veel grotere vrijheid op de arbeidsmarkt en wordt uitbuiting en misbruik voorkomen.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.