Logo
  • Opinie
  • 18 april 2013

Begin nu zelf de strijd tegen het tekort aan technici

Donkere wolken boven de arbeidsmarkt pakken zich samen en lijken zich steeds meer uit te breiden. Het tekort aan technisch personeel blijft groeien: zelfs zonder economische groei is er in 2016 een tekort van 155.000 technici. Dat is al over drie jaar!

De overheid ziet de donkere wolken ook hangen en sloot daarom in het voorjaar van 2013 het Techniekpact af. Deze aanpak lost het probleem echter op de korte termijn niet op. Het aanstellen van 7.000 techniekcoaches zal bijvoorbeeld pas over 6 jaar vruchten afwerpen. Zoals ik al schreef is het tekort over 3 jaar dermate nijpend, dat we nu echt actie moeten ondernemen. Geen oplossingen die over 6 jaar (beginnend) resultaat laten zien, maar we moeten ervoor zorgen dat we direct aan de slag gaan. Alleen dan zijn we voorbereid op het tekort aan technici.

Maar hoe zorgen we ervoor dat de lucht boven de arbeidsmarkt er weer stralend blauw uit komt te zien? Wat kunt u als HR-manager doen om slim in te spelen op het tekort? Kort door de bocht zijn er eigenlijk vijf belangrijke stappen die ondernomen moeten worden. Deze wil ik hier graag op een rij zetten.

1. Acceptatie
Houd het spreekwoordelijke balletje bij uzelf en accepteer dat u degene bent die het probleem zal moeten aanpakken.
2. Breng de uitstroom in kaart
Doe dit voor de komende zeven jaar en houd daarbij rekening met de leeftijd van uw personeel en het gemiddelde verloop.
3. Maak een ontwikkelpad
Breng in kaart welke technische functies er zijn, welke vaardigheden uw technici moeten bezitten en wat medewerkers nu kunnen. Bepaal vervolgens welke gap er ontstaat.
4. Begin nu alvast met werven
We weten allemaal dat het een langere tijd beslaat voordat uw personeel volledig inzetbaar is.
5. Zorg dat u uw personeel eerst breed opleidt en pas later specifiek.
Zo blijft uw personeel breed inzetbaar.

Op het eerste gezicht lijkt het maar een kort lijstje. Maar het is nogal wat. Helemaal in de roerige tijden binnen de huidige (industriële) arbeidsmarkt. Daarom mogen we het niet onderschatten, want als we achterover blijven zitten, hebben we straks een groot probleem. En het klinkt wellicht als een open deur, maar een betere wereld begint bij uzelf. Erken het probleem, breng het in kaart en onderneem actie.

In het whitepaper ‘In vijf stappen voorbereid op het tekort aan technici’ wordt dieper ingegaan op het boven genoemde stappenplan. Deze is te downloaden via www.rovc.nl/publicatie_aanvragen. Ik ben trouwens erg benieuwd of jullie aanvullende stappen hebben die jullie ondernemen om straks voorbereid te zijn op het tekort aan technici. Wat zijn jullie ervaringen?

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.