Logo
  • Opinie
  • 10 juli 2013

3 M’en op wish list van werkgevers: Match, Mentaliteit en Motivatie

Een goede match van de medewerker met de bedrijfscultuur staat voor MKB’ers hoog op het verlanglijstje. Dit is een van de belangrijkste aspecten bij het aannemen van nieuwe medewerkers. Naast een goede match wordt ook mentaliteit hoog gewaardeerd als selectiecriterium.

Zowel match als mentaliteit worden beide door 97 procent van de MKB’ers genoemd. Dit blijkt uit de resultaten van de MKB Marktmonitor 2012/2013 van Unique en TNO, waarin 2.330 ondernemers persoonlijk zijn geïnterviewd. Op de derde plaats van de wish list van MKB ondernemers staat met 96 procent een goede motivatie voor de functie.

Niet alleen ondernemers in het MKB hebben een goede match hoog op hun verlanglijstje staan. Ook werkzoekenden noemen dit als belangrijkste aspect voor aantrekkelijk werkgeverschap. Dit bleek al eerder uit ons kandidatenonderzoek. Ook voor de mensen die reeds een baan hebben blijft organisatiecultuur een erg belangrijk aspect. Ongeveer een derde geeft zelfs aan op zoek te gaan naar een nieuwe baan als de organisatiecultuur niet goed aansluit.

Grootbedrijf
 

Als we inzoomen op het grootbedrijf blijkt dat de match van de medewerker met de bedrijfscultuur echter niet op de eerste plaats in het selectieproces. Zij vinden de motivatie voor de functie het belangrijkst. De motivatie voor de functie wordt gevolgd door mentaliteit en op de derde plaats komt de match met de bedrijfscultuur. Dit blijkt uit de resultaten van de HR Monitor Grootbedrijf 2012/2013. Unique voerde dit onderzoek dit jaar voor de eerste keer uit onder 158 organisaties met meer dan 500 medewerkers.

Zowel werkgevers in het MKB en grootbedrijf en medewerkers vinden match het belangrijkst. Het is goed dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Door de persoonlijkheid van de kandidaat en de cultuur van de organisatie goed in kaart te hebben kan uiteindelijk de perfecte match nagestreefd worden. Herkent u zich ook in het belang van de drie M’en? Hoe krijgt u deze boven tafel?

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.