Logo
  • Partnerbijdrage
  • Achtergrond
  • 31 juli 2023
  • Nmbrs

Versterk je HR-strategie met boemerangmedewerkers: Do's & Don'ts

De arbeidsmarkt is historisch krap en veel arbeidspotentieel blijft onbenut. Eén van de manieren voor het aantrekken van arbeidskrachten is door het openen van je alumnibestand. Duik nóg dieper in je HR-strategie en vul deze dan ook aan met een boemerangplan. Ontdek in deze blog welke do's & don’ts je kan toepassen in de boemerangcyclus en hoe je de HR-strategie van jouw bedrijf versterkt.

Beeld Versterk je HR-strategie met boemerangmedewerkers: Do's & Don'ts

DO: Houd contact met alumni

Is een medewerker alumni geworden? Houd het contact warm met een kopje koffie eens in de zoveel tijd. Alumni weten als geen ander hoe de organisatie in elkaar zit en bieden perspectief op hoe de organisatie in de markt staat. Dit maakt het ook makkelijker om een referral te krijgen, omdat alumni de organisatie goed kennen zijn, deze referrals vaak ijzersterke kandidaten.

DON’T: Alles laten vallen als de werknemer weggaat

Verlaat een werknemer zelf de organisatie? Blijf dan altijd geïnteresseerd en oprecht. Zo houd je de relatie goed en sluit je het werkverband positief af zonder bittere nasmaak, wat weer een positief effect heeft op de employer branding.

DO: Houd de vertrekkende medewerker dichtbij

Ga bij ongewenst verloop het gesprek aan en kijk wat er nog mogelijk is. Wellicht breng je iemand op andere gedachten met een tegenbod of ontwikkelmogelijkheden. Geen interesse? Dan rest de vraag nog of de werknemer zich wil aansluiten bij het alumniprogramma. Zo blijven ex-medewerkers dichtbij en houd je een deur open voor een eventuele boemerangmedewerkers.

DON’T: Boemerangmedewerkers in hetzelfde team

Heb je een rehire? Boemerang medewerkers die elkaar nog kennen geeft een goede sfeer en laat aan huidige medewerkers zien dat de organisatie een plek is om naar terug te keren. Helaas heeft dit ook een negatief effect. Huidige medewerkers kunnen zich buitengesloten voelen en laat de positie van verschillende medewerkers in het team wankelen. Voorkom daarom dat boemerangers bij elkaar in het team zitten.

DO: Ongewenst verloop vraagt om een boemerangbeleid

Bij ongewenst verloop is het belangrijk dat je een slimme personeelsplanningstrategie opzet. Neem hier naast het alumniprogramma, ook een boemerangbeleid in op. Bedenk vooraf wat jij wil leren van vertrekkende medewerkers. Stel bijvoorbeeld kritische vragen tijdens het exitgesprek en neem de feedback mee in de strategische personeelsplanning.

DON’T: Vacature aanpassen voor een boemerang medewerker

Het kan voor komen dat de boemerang medewerker solliciteert op een bestaande vacature, maar andere werkzaamheden wenst te doen. Denk hierbij aan onderdelen van de oude baan. Dit kan verleidelijk zijn, alleen vervult dit niet je behoefte voor de openstaande vacature.

Download het gratis whitepaper

Wil je dieper ingaan op het proces van offboarding, het opzetten van een goed alumniprogramma en het aantrekken van boemerangmedewerkers met een boemerangbeleid? Download dan het whitepaper ‘Bye bye, hello again: de boemerangcyclus’ en krijg hands-on tips om direct aan de slag te gaan.

Nmbrs is een internationaal HR & Payroll platform dat ondersteuning biedt bij alle bijbehorende processen. Hierbij betrek je werknemers, zodat je een optimale HR-dienstverlening biedt met een minimale inspanning.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.