Logo
  • Achtergrond
  • 25 oktober 2022
  • -

'Een gebrek aan goede mensen is géén recruitmentprobleem, noch een HR-probleem. Het is een directieprobleem'

Als het gaat over de krappe arbeidsmarkt, dan zijn veel directies nog geneigd naar de HR-afdeling te kijken. En het liefst zelfs nog naar de interne recruiters. Kunnen zij niet voor een oplossing voor de vele vacatures zorgen? Maar daarmee ontlopen ze hun verantwoordelijkheid, zegt Geert-Jan Waasdorp, oprichter van het Rotterdamse arbeidsmarkt-onderzoeksbureau Intelligence Group. 'Met name interne mobiliteit is een ondergeschoven kindje'
Beeld 'Een gebrek aan goede mensen is géén recruitmentprobleem, noch een HR-probleem. Het is een directieprobleem'

Volgens Waasdorp gaat het bij werving allang niet meer alleen om de vraag: hoe krijg ik mijn vacatures vervuld? Het is juist een vraagstuk van bedrijfscontinuïteit geworden. En dus tijd om een visie te ontwikkelen waar de hele organisatie bij betrokken is. 

Zo kan interne mobiliteit een oplossing zijn voor personeelstekort. Maar daar is in Nederland niet echt aandacht voor.  In tegenstelling tot België en Duitsland aldus Waasdorp. Daar zijn ze veel meer bezig met interne mobiliteit en dan niet alleen voor reskilling, maar ook echt voor upskilling. "Dus: hoe zorg je ervoor dat je jouw mensen de skills bijleert die nodig zijn om de uitdagingen van morgen aan te kunnen?"

Hij raadt (HR-)directeuren aan daarop in elk geval een visie te formuleren. "Wil je mensen vast in dienst nemen, of werken met een grote flexibele schil? Wil je mensen weer op kantoor hebben, of vooral thuis laten werken? Dat soort vragen zijn belangrijk om te beantwoorden, omdat het meteen raakt aan je dienstverlening. Nu is het bijvoorbeeld ook de tijd om te kijken naar innovatie."

En dat hoeft volgens Waasdorp niet meteen heel ingrijpend te zijn. "Stel: je hebt een restaurant en je kampt met een gebrek aan koks. Dan kun je de tent sluiten. Maar je kunt ook kijken naar: wat als ik nou eens een kleinere menukaart samenstel? De invulling van de oplossing zal voor iedereen anders zijn. Er zijn honderden mogelijkheden. Als je maar erkent dat het om meer gaat dan alleen de problemen van vandaag."

Positieve voorbeelden

Als positieve voorbeelden noemt hij Alliander, dat werkt met zogeheten integrale WOB-teams (werven, opleiden en behouden), of de KvK, waar ze de focus verleggen naar Engelstalige IT’ers, nu het steeds moeilijker wordt om Nederlandstalige te vinden.

Lees hier het gehele interview Werving is nu een vraagstuk van bedrijfscontinuiteit dat vraagt om een visie 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.