Logo
 • Achtergrond
 • 23 augustus 2017
 • Rapport Werven selecteren en sollicitatiegesprekken

Checklist cv beoordelen, inclusief anti-fraude tips

Bij de werving en selectie van nieuw personeel is een goede beoordeling van cv's onontbeerlijk. Waar moet u allemaal op letten? En hoe pikt u er frauduleuze zaken uit? Deze checklist helpt u op weg!

Beeld Checklist cv beoordelen, inclusief anti-fraude tips

Organisaties verrichten in toenemende mate bij werving van nieuwe mensen, maar ook bij bestaande medewerkers, met name bij een promotie of nieuwe functie. Deze groei is verklaarbaar vanwege de toenemende compliance-druk in uiteenlopende branches. Ook neemt het besef toe dat een schandaal met een werknemer of manager de organisatie grote schade kan toebrengen. 

De belangrijkste thema’s waarop wordt gecontroleerd op mogelijke fraude zijn:

 • Criminele activiteiten
 • Referenties
 • Identiteit
 • Opleiding
 • Financieel verleden en kredietwaardigheid
 • Social media activiteiten

Waar moet u verder nog op letten in een cv?

Persoonlijke gegevens
Zijn de complete adres- en contactgegevens, inclusief e-mailadres, eventueel mobiel telefoonnummer en de geboortedatum vermeld?

Opleidingen
Zijn de genoten opleidingen vermeld, inclusief of daarvoor het einddiploma is gehaald? Zijn de opleidingen relevant voor de functie?

Cursussen
Worden aanvullende cursussen en trainingen en de inhoud en duur van cursussen genoemd? Zijn deze cursussen relevant voor de functie?

Werkervaring
Worden alle voorgaande werkgevers, de daar vervulde functies inclusief de maanden van aanvang en vertrek, vermeld? Is het u duidelijk welke werkzaamheden, inclusief de inhoudelijke taken, verantwoordelijkheden en behaalde resultaten, zijn verricht? Past de werkervaring bij de aangeboden functie?

Voor een juiste beoordeling van dit aspect is het belangrijk dat u:

 • de werkervaringen beoordeelt op consistentie. Wanneer iemand eerst productiemedewerker is geweest, bij een volgende werkgever internationaal verkoper en daarna beveiligingsmedewerker, om uiteindelijk te solliciteren op een functie als financieel administratief medewerker, mag u zich afvragen of u de juiste kandidaat heeft;
 • controleert of de verschillende voorgaande functies van de kandidaat ook in de tijd aansluiten op elkaar. Ook als een lange tijd een reis om de wereld is gemaakt, moet dat uit het cv blijken. Ook een periode van werkloosheid hoeft geen beletsel te zijn om de sollicitant voor vol aan te zien. Er kunnen immers altijd omstandigheden zijn geweest waardoor de kandidaat in het verleden enige tijd geen betaald werk heeft gehad. Als dat ook maar duidelijk in de cv vermeld staat;
 • bij voorgaande werkgevers referenties vraagt. Doe dat niet zonder toestemming van de sollicitant.

Aanvullende informatie
Activiteiten buiten opleiding of werk, zoals functies in verenigingen of overlegorganen, projecten, buiten de eigen functie uitgevoerde werkzaamheden, geven een indruk van de proactiviteit, het verantwoordelijkheidsgevoel en de betrokkenheid voor andere zaken buiten de eigen werksfeer van de sollicitant.

Persoonskenmerken
Termen als analytisch, samenwerken, informeel, besluitvaardig, voortvarend, pragmatisch, enzovoort geven u een indruk van de eigenschappen, kwaliteiten en vaardigheden van de sollicitant. Let er wel op of de genoemde eigenschappen nodig, belangrijk of op zijn minst relevant zijn voor de in te vullen functie.

Dit artikel komt uit het rapport Werven, selecteren en sollicitatiegesprekken

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.