Logo
  • Nieuws
  • 26 februari 2021
  • Bron: NEN

Herziening norm voor de bureaustoel op werk en thuis

De Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 1813 ‘Ergonomie - Richtlijn voor de toepassing van kantoormeubelen en werkplekaccessoires’ uit 2016 is een Europees succes voor bureaustoelen en heeft geleid tot een nieuw type bureaustoel in de recentelijk herziene Europese norm EN 1335-1, namelijk Type Ax.

Beeld Herziening norm voor de bureaustoel op werk en thuis

De Nederlandse bevolking is niet alleen langer, maar ook meer divers dan elders in Europa. Dit betekent dat een goede bureaustoel voor de zittende Nederlander een groter instelbereik en cruciale ondersteunende functies verdient om gezond te blijven.

De NPR heeft als aanvulling op de Europese norm invloed gehad bij de herziening van de leidende Europese norm EN 1335-1 ‘Kantoorstoelen – deel 1: afmetingen – bepaling van de afmetingen’, door naast het Type A stoel met de meeste functies en instelbereik een Type Ax toe te voegen gebaseerd op de NPR aanvullingen. Type Ax dekt echter niet de NPR onderdelen volledig af en daarmee behoudt de NPR zijn bestaansrecht.

Meetmethode

EN 1335-1 heeft een volledig andere meetmethode aangenomen. De meetmethode verwijst direct naar ISO 2449 en is een samensmelting van internationale kennis en normeringen. De Amerikaanse norm (ANSI/BIFMA) hanteert een Chair Measuring Device (CMD) om een bureaustoel te meten. Deze is aangepast om tot een internationaal geaccepteerde methode te komen ten gunste van het doel: een goede ergonomische ondersteuning voor de zittende mens in een werkhouding aan een tafel. De CMD meet onder gewicht en specifiek de lumbaal ondersteuning. Tevens wordt in de meetmethode een volgorde gehanteerd van een bureaustoel voor de kleinere gebruiker en vervolgens de grotere gebruiker. De juiste verhoudingen van dimensies onder gewicht geven de optimale situatie weer voor het doel.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.