Logo
  • Nieuws
  • 24 augustus 2011
  • Manon Schuttrups

Werknemers behoud je door een aangenaam werkklimaat

Naast loonsverhogingen en materiële bonussen zijn ook eenvoudige maatregelen aan te wenden om de tevredenheid op de werkvloer te verhogen. Zo zijn voor werknemers het tonen van respect (61%) en schouderklopjes voor verricht werk (49%) de belangrijkste factoren zijn voor een aangenaam werkklimaat.

Beeld Werknemers behoud je door een aangenaam werkklimaat

Dat blijkt uit onderzoek van Regus naar de belangrijkste factoren waren voor het bevorderen van een positieve werksfeer, onder meer dan 17.000 managers en bedrijfseigenaren in 80 landen.

 

Wereldwijd is respect van collega’s voor 61 procent van de werknemers de belangrijkste tevredenheidsfactor. In Nederland ligt dat percentage net iets lager (59%). Dit wordt gevolgd door het actief prijzen van successen van collega's (46%) en aanmoedigen dat kennis en vaardigheden worden gedeeld (44%). 35 Procent van de respondenten wil graag een mondeling compliment krijgen voor hun werk.

 

Werken aan werknemersbehoud

Eduard Schaepman, algemeen directeur van Regus Nederland: “Uit een onderzoek dat Regus vorig jaar liet uitvoeren bleek al dat twee van de vijf werknemers uit Nederland na de zomervakantie overweegt om op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever. Met de resultaten van dit nieuwe onderzoek willen we de managers wakker schudden: naast loonsverhogingen en materiële bonussen kunnen namelijk ook eenvoudige maatregelen helpen om de tevredenheid op de werkvloer te verhogen. Respect tonen voor goed werk blijkt hierin erg belangrijk te zijn en sterk bij te dragen aan een betere werkomgeving, waardoor werknemers minder snel geneigd zijn om de onderneming te verlaten.”

 

Belangrijkste factoren voor werktevredenheid wereldwijd

1. Respect tonen, ook ten opzichte van junior medewerkers (61%)
2. Anderen een mondeling compliment geven voor hun werk (49%)
3. Het aanmoedigen dat kennis en vaardigheden worden gedeeld onder het personeel (49%)
4. De successen van collega’s actief prijzen (33%).

  

Belangrijkste factoren voor werktevredenheid Nederland

1. Respect tonen, ook ten opzichte van junior medewerkers (59%)
2. De successen van collega’s actief prijzen (46%)
3. Het aanmoedigen dat kennis en vaardigheden worden gedeeld onder het personeel (44%)
4. Anderen een mondeling compliment geven voor hun werk (35%).

Producttips

Ook interessant

Best practices in HR
In dit rapport hebben we 21 HR-best practices voor u verzameld, die het hele spectrum van de HR-portfolio bestrijken.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.