Logo
  • Opinie
  • 30 maart 2016

Verleidingstips van een HR Businesspartner

In mijn blogs neem ik je mee in de wereld van de HR Businesspartners. Wat maakt iemand nu een HR Businesspartner? Wat maakt iemand nu succesvol? Is het vakmanschap of is het persoonlijk leiderschap? Of is het allebei?

'Tussen Keulen en Parijs ligt de weg naar Rome,
Al die met ons mee wil gaan die moet onze manier verstaan,
Zo zijn onze manieren, zo zijn onze manieren,
Zo zijn onze manieren, manieren, zo zijn onze manieren….'

Je moet je vak verstaan, de HR-instrumenten als geen ander begrijpen en toepasbaar kunnen maken voor je managers met wie je werkt. Waarbij het vertrekpunt altijd de strategische doelen zijn van je organisatie. Maar het is ook een verleidingsspel. Ben je in staat om je managers te verleiden tot het inkopen van jouw HR-instrumentaria? Ben je in staat om ‘human capital’ op de strategisch agenda te krijgen? Ben je in staat om impact te maken? HR Businesspartner zijn gaat ook over jezelf, niet alleen over je functie.

'Al die met ons mee wil gaan die moet onze manieren verstaan'

Wie zijn eigen manieren kent, krijgt beter zicht op zichzelf, en daarmee ook op anderen. Dan kun je voorbeeld zijn in leiderschap, zonder dat je zelf leider bent. En dan kun je bijdragen aan de ontwikkeling van anderen, ongeacht de functie die iemand bekleedt. Wat zijn jouw manieren? Als je die van jezelf kent, kun je ook die van een ander leren zien. Je krijgt zicht op de verschillen en kunt die leren waarderen. En je kunt beïnvloeden en je impact vergroten, waarbij je zowel jezelf als de ander in zijn waarde laat.

Ik laat mij inspireren door de interviews die wij gehouden hebben met succesvolle HR Businesspartners en door de gast bloggers met wie wij werken vanuit het HR Ontwikkelhuis. Mijn dank gaat deze keer uit naar Lisette Graafsma met wie ik samen een training heb gegeven. ‘Persoonlijk Leiderschap voor HR Professionals’ voor de Gemeente Amsterdam. In deze training kiezen Lisette en ik om de HR Businesspartners te laten ervaren wat waarnemen en contact maken met de ander betekent in je werk als HR Businesspartner.

Je kunt er wel over praten, maar in de ervaring zit het leren. We oefenen deze dag met elkaar om vanuit verschillende waarnemingspositie’s te kijken en daarmee je stijlflexibiliteit als HR Businesspartner te vergroten. Hoe neem jij waar als HR businesspartner? Kijk je vanuit jezelf naar de ander of kijk je vooral vanuit de ander naar jezelf? Of neem je vaak de meta-positie aan, en kijk je vanaf een afstand? Als je kunt schakelen tussen deze posities kun je krachtiger deelnemen aan het verleidingsspel. Probeer het maar eens uit!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.